Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 9 februari

Van een stromatrasklopper en een likeurkeldertje

Een stromatrasklopper en een likeurkeldertje. Tot voor zaterdag wist ik niet wat ik me bij deze woorden moest voorstellen. Maar na de veiling die, voorafgegaan door de kostuumshow, op die dag georganiseerd werd door de commissie Kap en Dek, weet ik het wél. Want beide voorwerpen wisselden daar van eigenaar.

De belangstellenden voor de koopjes op de veiling staan geduldig te wachten tot de deur opengaat. De belangstellenden voor de koopjes op de veiling staan geduldig te wachten tot de deur opengaat. Op de voorgrond onze pr-tafel.

Het eerste is een stevige, vrij dikke houten klopper met een korte steel. Met schoonmakerstijd klop je daarmee de stromatrassen uit. Buiten wel te verstaan, op een mooie zonnige dag in maart bijvoorbeeld. Een likeurkeldertje is een kastje met twee openslaande deurtjes. Daarin staan vier likeurflessen en zestien glaasjes, bij elke fles dus vier glaasjes. Echt een prachtstuk voor de liefhebber! Samen met deze twee kavels werden er in café De Ridder in Berkhout nog 124 andere koopjes geveild. Er waren mooie sieraden bij, waardevolle kanten, twee fraaie parfumflesjes, een complete gouden kap en natuurlijk nog veel meer.


Margreet de Reus. Margreet de Reus is samen met haar man Jan nauw betrokken bij de organisatie van de veiling. Daarom heeft zij op deze dag het draagstrikje op dat hoort bij de E. Bosch - van de Kolkprijs, die de commissie vorig jaar ontving.


Om twee uur werden de boerenhoedjes en de kostuums geshowd die het afgelopen half jaar gemaakt zijn. Nauwgezet genaaid, prachtige details van stof, kant en kralen, met zwier gedragen. Kortom een lust voor het oog! De dames en heer oogstten dan ook veel lof en applaus van aanwezige kenners en bewonderaars.

Zelf kocht ik een klein bijbeltje met een zilveren slotje uit 1881: een kostbaar kleinood. Plus enkele stuks van een rouwserviesje. Al sparend hoop ik zo'n serviesje compleet te krijgen, maar dat is een kwestie van lange adem.

Een groot deel van de dames die hun nieuwe kostuum of kaphoed showen.
Een groot deel van de dames die hun nieuwe kostuum of kaphoed showen.
Zij zitten nu op het toneel in afwachting van de show.

Gisterochtend was ik op bezoek bij de Vrije School in Hoorn. Daar startte een project over vroeger tijd. Ik vertelde tijdens de opening een verhaal over een meisje dat teruggaat in de tijd rond 1920. Een aantal attributen, zoals vier breipennen met een sok eraan en een oude landkaart van Noord-Holland, dienden als illustratie. De kinderen luisterden geboeid en dat is altijd een goed teken.

Wat een koopjes! Wat een koopjes!


Vanochtend met de commissie organisatie en educatie vergaderd. Op de agenda stonden de voorjaarsstreekmiddag en de Westfriezendag. Op 8 mei gaan we naar Kolhorn, in de kerk komen we bij elkaar. Er is een aantrekkelijk excursieaanbod. Fietsen in de omgeving, wandelen in het dorp en met de auto naar Winkel voor een bezoek aan het museumpje van transportbedrijf Spaansen en aan galerie Waterloo. Het wordt vast een mooie middag!
Het meisje op de voorgrond toont de kaphoed, die haar oma opknapte. Het meisje op de voorgrond toont de kaphoed, die haar oma opknapte.

Ook over excursie voor de Westfriezendag zijn ideeën geopperd. In maart geven we twee keer de cursus Kennismaken met West-Friesland in Schagen en we geven lessen over het dialect op scholen in de gemeente Drechterland. Deze activiteiten werden doorgesproken. Wat we ook willen opzetten is een cursus Kennismaken met West-Friesland voor raadsleden. Het betreft een verkorte cursus van één dagdeel op een zaterdagochtend in oktober.

U ziet: genoeg actie wat betreft educatie de komende tijd. Morgenmiddag opent Ed Dekker de tentoonstelling Dit is West-Friesland in het gemeentehuis in De Goorn. Deze expositie is georganiseerd door onze vereniging in samenwerking met de gemeente Koggenland. Ik ben benieuwd naar de schilderijen!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.