Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 3 februari

Geen prijs, toch een mooi uitje

Nee, hoewel we genomineerd waren, wonnen we geen prijs bij de Geschiedenis on line wedstrijd. In onze categorie (historische verenigingen) werd de vereniging uit Terneuzen winnaar. De prijsuitreiking vond woensdagmiddag plaats in het Stadsarchief in de Vijzelstraat in Amsterdam. Voorafgaand aan die uitreiking bezocht ik met Netty Zander de Hermitage, waar de tentoonstelling 'Aan het Russische hof' nog tot eind januari te zien was. Prachtige kostuums en volop wetenswaardigheden over de tsarenfamilies en de gang van zaken aan het hof. Het was heel erg druk. Het leek wel of iedereen, zo op het scheiden van de markt, de tentoonstelling nog wilde bekijken.

's Middags op naar het Stadsarchief, waar we de vier andere afgevaardigden van ons genootschap ontmoetten. Interessant en leerzaam waren vervolgens de motivaties van de jury en het verhaal van historicus Hans Goedkoop. Er werd gesteld dat de aanwezigen al trots mochten zijn op het feit dat zij uit 140 aangemelde organisaties gekozen waren voor nominatie. Van onze site werd verteld dat de startpagina te veel items bevat en daardoor onoverzichtelijk is. Ook werd duidelijk dat interactie en/of beweging op je site aantrekkelijk is. En: plaats gerust je nieuwsbrief of, in ons geval, 't Vierkant enkele dagen na het verschijnen op de site. Dat scheelt je geen leden (zoals meteen opgemerkt werd) maar geeft internetgebruikers zicht op je activiteiten.

Zaterdag had ik een ontmoeting met Jaap de Wit uit Schagen. Hij onderzoekt alle 130 boerderijen in die gemeente. Dat doet hij nauwkeurig en grondig. Niet alleen het pand, maar ook de bewoningsgeschiedenis en de bijzonderheden daaruit, legt hij vast. Plan is om dit alles te boek te stellen. Twee delen worden het misschien wel. Wat een doorzettingsvermogen en wat een rijkdom voor de Schager geschiedschrijving dat dit gebeurt!

De West-Friese vlag is weer behoorlijk in het nieuws. Zowel in de Schager Courant als in het Dagblad voor West-Friesland verschenen er artikelen over. Aanleiding was de vraag aan de gemeenteraden om in te stemmen met deze vlag en het wapen. Als alle raden hun fiat gegeven hebben, kunnen vlag en wapen geregistreerd worden bij de Hoge Raad van Adel. Dan kan echt de vlag uit! Hierbij wil ik nog eens stellen dat de vijf blokjes (turven in vlaggenjargon) niets te maken hebben met vijf West-Friese steden. In het Friese wapen staan zeven blokjes, het West-Friese wapen is hier een afgeleide van. Men koos voor vijf blokjes, een willekeurig aantal (denk ik) maar een relatie met steden of andere zaken is niet aanwezig.

 Tekening van de West-Friese vlag door de heer Jelle Terluin.
Tekening van de West-Friese vlag door de heer Jelle Terluin,
lid van de Friese Raad voor de Wapenkunde (Heraut Frisia).

Hoogstwaarschijnlijk heeft het Westfrieslandspel, waarin gestreden wordt om blokjes, die hier wel de steden voorstellen, ook voor verwarring gezorgd. Hoe het ook zij: ik hoop dat in 2010 de West-Friese vlag met ere zal wapperen. Misschien dat mijn idee om bij iedere weg, die over de dijk West-Friesland binnenkomt, een bord met het wapen van West-Friesland neer te zetten ook ooit verwezenlijkt wordt.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.