Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 12 januari

Plannen maken

Vorige week sprak ik de wens uit om te komen tot de instelling van een bouwhistorische werkgroep: een groep mensen die bestaande en/of met sloop bedreigde boerderijen in kaart brengen. Dat wil zeggen: beschrijven, fotograferen, opmeten, plattegrond en eventueel een dwarsdoorsnede tekenen. Vastleggen dus voor het nageslacht, digitaal en op schrift. Het ziet ernaar uit dat er in Wognum twee mensen gevonden zijn die hier aan mee willen werken. Dus het begin is er! Maar meer draagvlak en samenwerking met bestaande instellingen is nodig. Dat is een uitdaging voor 2010.

Werk aan de winkel, ook wat het genootschap betreft. Allereerst is er de tentoonstelling Dit is West-Friesland, die vanaf 10 februari te zien is in het gemeentehuis van Koggenland. Nadenken over de opening, uitnodigingen samenstellen en versturen. Ik ga ervan uit dat het een bijzondere, kleurrijke en herkenbare expositie wordt. Iedereen is welkom om die te bekijken tijdens kantooruren tot en met 31 maart.

Deze week ook de eerste les met het nieuwe skroifgroepie. Nou ja, les, het was in de eerste plaats een kennismakingsavondje. Ik vond het heel dapper dat iedereen kwam, langs gladde wegen en door de ijzige kou. Twee schrijvers hadden 'oigen werk' meegenomen en lazen dat voor. Een mooi verhaal van de ene en enkele kortere teksten van de ander. Veelbelovend! 't Was ook verrassend om te horen dat de jongste schrijfster van het gezelschap haar West-Friese stukjes op Hyves plaatst. Ja, ook het dialect raakt verankerd in de digitale wereld. Ik heb er weer zin in om met deze groep aan de gang te gaan.

De stichting Creatief Westfries heeft ook zin in 2010. Want dan wordt het 25-jarig bestaan gevierd. In een lange brief kondigt het bestuur de plannen aan voor dit jubileumjaar. Op zaterdag 20 maart komt er een Noord-Hollandse dialectenmiddag in De Brink in Obdam. Veel dialectsprekers en -onderzoekers komen naar West-Friesland om te vertellen over hun streektaal. Dan staat er op 10-10-2010 Skroivendevort-loif gepland: een mooie middag in Het Park met verhalen, rijmen en liedjes.

Gisteravond vergaderd met de Beheerscommissie van het museum Huis van Oud en ook daar werden weer plannen gemaakt voor het komende seizoen. Het thema voor de tentoonstelling is bepaald en er borrelden al veel ideeën op voor activiteiten op de eerste zondagen van de maand.

Het weekend, met gladheid en kou, betekende vooral: binnenblijven. En dat hield weer in: schrijven. Op zulke dagen kun je lekker doorwerken, zonder afspraken of verplichtingen.

Onlangs is in de Zuidermeer een imposante oude boerderij gesloopt. Ik kreeg van de overburen, de familie Duijn, een foto van die sloop. Met daarbij een uitnodiging om de bewonings- en bouwhistorie van deze stolp te beschrijven.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.