Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 14 december

Geweldige website!

Ja, we hebben een geweldige website! En het goede nieuws is dat ook anderen dit zien en erkennen. Deze week kregen we bericht dat onze site genomineerd is voor de Geschiedenis Online Prijs 2009. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door het Historisch Nieuwsblad in samenwerking met een bedrijf van archiefsystemen. Wij zijn met nog twee clubs - Heemkundige vereniging Terneuzen en de stichting Tussen Vecht en Eem - genomineerd in de categorie historische verenigingen. Op 27 januari horen we of we in aanmerking komen voor een prijs. De nominatie vind ik eigenlijk al een prijs! Complimenten voor onze webmasters Gerben Kazimier en Chris Kistemaker!

Door allerlei drukte ben ik er vorige week niet aan toe gekomen om een Binnendijks te schrijven. Zou het Sinterklaasfeest me parten gespeeld hebben? Wat Sinterklaas betreft: ik hoorde de laatste tijd zomaar heel wat verhalen over Sinterklaasvieringen vroeger. Veel West-Friezen deden aan stoeltje zetten of 'stoeltjese'. Op de ochtend van 6 december kwamen de kinderen al vroeg naar beneden om te kijken wat Sint en Piet gebracht hadden. De cadeaus stonden klaar, voor iedereen op een stoeltje, vaak met een wit laken eroverheen. Als moeder het laken wegtrok, mochten de presentjes uitgepakt worden. In de loop van de ochtend gingen de kinderen, maar ook de volwassenen, kijken welke cadeaus er bij de buren gekomen waren. De kinderen hadden die ochtend vrij, en ook de grote mensen namen vrij. In Lutjebroek was en is deze dag een zondag. Lutjebroek heeft immers Sint Nicolaas als patroonheilige en op 6 december wordt zijn sterfdag herdacht. Van een inwoner uit dat dorp hoorde ik dat zij en haar man die ochtend naar het café gingen. Daar werd dan 'mooi angezeten'.

Koos Swart vertelde dat vroeger naast hun woonhuis/bakkerij in Wervershoof de speelgoedwinkel was. Op de ochtend van 6 december was daar de hele etalage leeg, er lag alleen nog een witte doek: alles was uitverkocht. Nu pas realiseerde hij zich dat de eigenaar van de winkel destijds mooi meespeelde in het sprookjesverhaal van Sinterklaas.

Vrijdag werd door de trouwe inpakploeg de nieuwsbrief ingepakt samen met het verzoek om betaling van uw contributie en een bladwijzer van de serie West-Friesland toen en nu. Het tweede deel is uit en ik vind dat het een mooi boekje geworden is. In de nieuwsbrief leest u een terugblik op ons jubileumjaar en ook welke activiteiten er de komende maanden georganiseerd worden.

De groep al zingend rond de tafel in het gildehuis.
De groep al zingend rond de tafel in het gildehuis.

Donderdag was de laatste avond van het West-Friese schrijfgroepje. Voor deze 'sloteivend' kwamen we bij elkaar in het gildehuis. Ook de partners waren erbij om te luisteren naar de verhalen en rijmen die er gedurende het jaar gemaakt zijn. Ik werd verrast met een mooi lied, gezongen door de hele groep en op accordeon begeleid door Koos Swart.

Hieronder een deel van de tekst, geschreven door Riet Kuin uit Wervershoof. 't Is op de wijs van Aan 't stand stil en verlaten.

We ben' al 't jaartje bezig met 't skroiven in 't West-Fries
met de dag worre we beter, w'konne 't eerst nag genies.
Maar in Wognum kè-je 't lere, bai Ina op de Postgalai
met 'n koppie en 'n koekie kwamme we deerl atloid blai.

Refroin:
Skroive is oôs lust en leven
zo verskoint skroivendevort
mooi verhaaltje of 'n roimpie
den zoit Ina weer 't an skort.

De West-Friese schrijfgroep die ik onder mijn hoede had in 2009.
De West-Friese schrijfgroep die ik onder mijn hoede had in 2009, v.l.n.r. Riet Kuin, Klaas Jan Bierman, Ruud Schouten, Koos Swart, Anja Zander.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.