Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 30 november

Met z'n allen naar Arnhem!

Op het nieuwe parkeerterrein, naast de nieuwe ijsbaan De Westfries in Hoorn, stond zaterdag een bus van Alpha Tours. Schaatsers in strakke pakken liepen langs die bus en keken hun ogen uit. Want daar binnen zaten mannen en vrouwen in heel andere kledij. Niet zo eigentijds en strak en zeker ook niet gemaakt van nylon of een of andere stretchstof. Nee, hier ruiste zijde, hier zongen sitsen rokken, hier waren de pakken van degelijk zwart laken en de kousen van witte katoen. Want in deze bus zaten vijftig West-Friezen die allen wat op hebben met de streekdracht, met het West-Friese dames- en herenkostuum dus.

Daar, op dat parkeerterrein, begon onze reis naar Arnhem, in de ochtend van 28 november. We reisden daarheen voor de uitreiking van de E. Bosch-van de Kolkprijs voor Streekdrachten aan onze commissie Kap en Dek. Na een voorspoedige rit stapten we uit voor het Openluchtmuseum. Wat een rijk gezicht al die witte kappen met blinkende oorijzers, die fraaie japonnen en die diepzwarte herenpakken en hoge hoeden. Eerst snel naar de Noord-Hollandse stolpboerderij om foto's te maken. Van de groep mensen in kostuum en daarna van deze groep aangevuld met de bestuursleden van de stichting Nederlandse Volksklederdracht Collectie Koningin Wilhelmina.

Alle mensen in kostuum op de foto voor de stolpboerderij.
Alle mensen in kostuum op de foto voor de stolpboerderij.

In de kasteelboerderij vond de prijsuitreiking plaats. We werden ontvangen met koffie en thee en natuurlijk Arnhemse meisjes. Al snel werd duidelijk dat er mensen in streekdracht vanuit heel Nederland aanwezig waren.

Het openingswoord sprak Gerard Rooijakkers, voorzitter van de stichting Collectie Koningin Wilhelmina, uit. De kostuumcollectie maakt deel uit van de historische verzamelingen van het huis Oranje-Nassau en is ondergebracht in het Openluchtmuseum. Vandaar dat de Rooijakkers de gelukwensen van koningin Beatrix aan de prijswinnaar overbracht.

Contact met mensen in streekdracht uit andere delen van Nederland. Contact met mensen in streekdracht uit andere delen van Nederland.

Daarna werd stilgestaan bij het leven en de werkzaamheden van mevrouw Eef Bosch-van de Kolk, de naamgeefster van de prijs. Ze overleed in juni 2009. Gedurende tientallen jaren heeft ze zich met veel ijver ingezet voor het bijeenbrengen, beheren en uitbreiden van de kostuumcollectie. Ze deed dit als penningmeester, secretaresse en voorzitter van de stichting. Haar naam leeft nu voort in deze prijs.
Contact met mensen in streekdracht uit andere delen van Nederland. Contact met mensen in streekdracht uit andere delen van Nederland.

Hilde Cammel, voorzitter van de jury, hield vervolgens een lofrede op de prijswinnaar. De bestuursleden van Kap en Dek zaten op de eerste rij glunderend te luisteren. Gerard Rooijakkers reikte de bij de prijs behorende onderscheiding uit aan Barbara Donker, voorzitter van de commissie. Zij dankte de jury voor de toekenning en stelde dat ze het eervol vond om deze prijs te krijgen. Hiermee worden de activiteiten van Kap vertelden Harold Bos en Gerian Helder over bijzonderheden van hun kostuums. Na een inleiding over streekdrachten op de website van Geheugen van Nederland kreeg ik nog even de gelegenheid om een gedicht over het kostuum voor te dragen en vervolgens was het pauze.

De bestuursleden van Kap en Dek op de eerste rij.
De bestuursleden van Kap en Dek op de eerste rij.

Lofrede van juryvoorzitter Hilde Cammel. Lofrede van juryvoorzitter Hilde Cammel.

Felicitaties alom natuurlijk voor het bestuur van Kap en Dek! De middag werd afgesloten met een spetterend optreden van de groep Holland Express. Jonge mensen (van 15 tot 25 jaar) die op een heel eigentijdse wijze dansten. Elementen van oud-Hollandse kleding en dans waren volop aanwezig, gelardeerd met ritmes, rap en breakdance.

Gerard Rooijakkers heeft de onderscheiding opgespeld bij Barbara Donker. Gerard Rooijakkers heeft de onderscheiding opgespeld bij Barbara Donker.

Daarna kon er getoost worden op de prijs. En nagepraat natuurlijk!

Rond zessen liepen we weer naar de bus. In het restaurant bij de piramide van Austerlitz gingen we aan tafel. Er waren toespraken, er werd gezongen en muziek gemaakt. Sfeer en gezelligheid dus ook hier. Rond half elf kwamen we weer aan in Hoorn.

We kunnen terugkijken op een gedenkwaardige en feestelijke dag!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.