Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 10 november

Molens en muziek

Molens en muziek, boeken en dansen. Een viertal trefwoorden die de afgelopen week markeren.

Donderdagmiddag: een sombere dag met echte 'stalledroivers' (zware buien waardoor het vee voortijdig op stal gezet wordt). Een groot gezelschap komt bij elkaar rondom de molen West Uit 7 aan de Westfriese Dijk bij Aartswoud. De West Uit 7 is de laatste van de lange rij molens die hier vroeger stond. Nodig om het water uit het gebied van de Vier Noorder Koggen weg te malen naar de Zuiderzee.

De West Uit 7 draait met vlaggen aan de wieken. De West Uit 7 draait met vlaggen aan de wieken.

De molen is gerestaureerd en kan ook weer water uitslaan met de vijzel. Weliswaar niet meer op de Zuiderzee, maar op een sloot. Belangrijk is dat de muur die voor de molen staat is hersteld en op een nieuwe fundering is geplaatst. De muur vertoonde scheuren en men vreesde voor het behoud van de molen in verband met verzakking.

Toen ik aan kwam rijden, stond de molen in de vreugdestand. Een mooi gezicht! Piet Roele, voorzitter van de molenstichting en burgemeester Nijpels lichtten samen de vang en daarna draaiden de wieken lustig. Later in het café werden lovende woorden gesproken. Namens onze vereniging bood ik een nog te maken informatiebord aan, dat aan het begin van de weg naar de molen kan staan.

 Roelant Hazewinkel overhandigde mij het eerste boek van de serie West-Friesland toen en nu. Roelant Hazewinkel, directeur van uitgeverij Waanders, overhandigde mij het eerste boek van de serie West-Friesland toen en nu.

Op diezelfde dag was de presentatie van het eerste deel van de nieuwe serie West-Friesland toen en nu. Uit handen van directeur Roelant Hazewinkel kreeg ik het eerste boekje uitgereikt. Onderwerp natuurlijk: de Westfriese Omringdijk. Het ziet er prachtig uit: veel fraaie foto's en duidelijke teksten. De dag erna zag ik het al in de boekhandel liggen. Ik prijk op displays, folders en posters om de serie aan te prijzen. Dit eerste deel is te koop voor 2,50, daarna kosten de deeltjes 4,95. Van harte aanbevolen!

Vrijdag bij bakker Kool koetaaien, kruidnoten en krentenbrood gekocht voor degenen die meewerkten aan onze najaarstreekmiddag. Het heeft nog nooit zo lekker geroken in onze auto! Ja, en dan de middag zelf. Ik heb genoten en u ook. Dat bleek wel uit de vele reacties. Het voorstel voor de eenduidige naamsvoering hebben we teruggenomen. We zullen het voorstel nog eens goed bespreken en het dan waarschijnlijk weer inbrengen in de ledenvergadering van 2010.

 Ik declameer het lied 'Meziek' terwijl het orkest me begeleidt.
Ik declameer het lied 'Meziek' terwijl het orkest me begeleidt.

De beide lezingen (van Nico Groot en Henk Kok) boden veel herkenning en drukten ons nog eens met de neus op de feiten wat betreft de enorme veranderingen in de laatste 85 jaar. Maatschappelijk en economisch gezien en ook op het gebied van het dialect.

Een aardige tegenhanger was de presentatie van het boekje 'De bullebak in sloôt' van Joop van Diepen. Weer kreeg ik een eerste exemplaar aangeboden! Leuke, korte rijmpjes met heldere tekeningen. En heel goed voorgelezen door vier kinderen van een school uit Hoogkarspel. Kinderen met echte West-Friese achternamen maar met zeer eigentijds voornamen zoals bijvoorbeeld Pearl. Na de pauze tijd voor muziek en dans! Een prachtig concert van het Noord-Hollands Ouderen Orkest (NHOO), met een indrukwekkend optreden van de Spierdijker Dansers. De rapsodie van West-Friese liederen klonk mooi en was herkenbaar. Al met al een zeer geslaagde middag!

Bladmuziek van de Westfriese Rapsodie.
Bladmuziek van de Westfriese Rapsodie.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.