Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 2 november

Echt herfst

Ooit schreef ik een roim over oktober. Het is later van muziek voorzien door Bert van Baar en hij zingt het lied regelmatig. Aan de sfeer die ik in dat gedichtje beschrijf moest ik deze week denken. Het zachte licht, weinig wind, veel, heel veel kleuren, een vreemde, sprookjesachtige sfeer, met geheimenissen en wonderen.

Eigenlijk is het een voorrecht dat wij seizoenen kennen en de natuur zien veranderen, van rijpen en oogsten tot rust en weer groeien en bloeien. Peren en appels liggen op het gras, soms vind je ze langs de weg. Afgevallen, weggewaaid. De grond is vol bladeren en takken.

Dat er ook ín die grond veel verborgen zit, werd vrijdag weer eens duidelijk. Een groep basisschoolleerlingen uit Wognum ging op zoek naar een oude plek in het dorp. De keus was gevallen op de pas uitgevoerde opgraving op het erf van een boerderij. Daar was een deel van de plavuizenvloer van een stolp blootgelegd. De kinderen keken hun ogen uit en luisterden geboeid naar de uitleg van graver Kees Veken. Nadien bekeken ze ook de gebruiksvoorwerpen die Kees opgegraven heeft op zijn eigen erf. Een wonder dat zoveel moois verscholen zit onder onze voeten.

Uitleg bij de plavuizen vloer.
Uitleg bij de plavuizen vloer.

De activiteit van de school gebeurde op initiatief van de gemeente Medemblik. Op 14 november wordt de nieuwe cultuurnota gepresenteerd met als speerpunten: historie, land en water. De scholen in de gemeente kunnen op zoek gaan naar een oude plaats in hun dorp. Daar vertellen mensen van de historische vereniging over die plek en vervolgens maken de kinderen, onder leiding van een professionele kunstenaar, een kunstwerk naar aanleiding van wat ze gezien en gehoord hebben. De presentatie is op zaterdagavond 14 november in sporthal De Muiter in Medemblik. Tal van organisaties presenteren zich daar met een kraam of een opvoering.

De koekjes voor de kinderen lagen op een oude schaal die opgegraven was.
De koekjes voor de kinderen lagen op een oude schaal die opgegraven was.

Vrijdag trad ik op bij Oud Stedebroec: een grote opkomst in De Halve Maen in Bovenkarspel. Goed dat er zoveel belangstelling bestaat voor het West-Friese dialect. De vereniging heeft intussen 800 leden, zo werd bekend gemaakt, en is bezig met het verkrijgen van een eigen onderkomen.

Zaterdagochtend wandelde ik naar het kerkje van Wadway. Als u in de gelegenheid bent, raad ik u aan om daar ook eens naar toe te lopen en achter het kerkje uit te kijken over land en water. Wat een stilte, wat een uitzicht op deze oeroude plaats. In de kerk was de vergadering van de Vereniging Westfriese Monumentale kerken. Ons bestuurslid Hans van Kampen werd benoemd als afgevaardigde van het Westfries Genootschap bij deze vereniging.

Voor 7 november, onze najaarsstreekmiddag, zijn er al bijna tweehonderd opgaves. Voor de bijeenkomst van de nieuwe leden nog geen tien! Deze bijeenkomst wordt gehouden op zondag 15 november in de Tuinzaal van het Westfries Museum. Er wordt verteld over de activiteiten van onze vereniging en van de commissies en stichtingen. Daarna spelen we het Westfrieslandspel en is er gelegenheid het museum te bezoeken. Ook leden die al enkele jaren lid zijn, maar nog nooit een nieuwe leden-bijeenkomst bezochten, zijn van harte welkom! Het wordt vast een interessante middag!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.