Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 27 oktober

Een nieuwe tas

Donderdag kocht ik een nieuwe tas. Voorop een boom vol bloesem, achterop een grote appel. Op de zijkant staat de naam van de website van het Scheringamuseum. Ik kocht de tas in de winkel van het lege museum. De wanden van de zalen waren versierd met teksten, mandjes met dikke viltstiften stonden uitnodigend klaar. De winkel en het café waren open. Het was redelijk druk, mensen uit het hele land kwamen (nog één keer) nieuwsgierig rondkijken. De tas is voor mij een herinnering.

Tekst op de muur bij het Scheringa museum in Spanbroek.
Tekst op de muur bij het Scheringa museum in Spanbroek.

Wanneer ik ernaar kijk, besef ik: geschiedenis is nu, geschiedenis is gister en vandaag. Deze weken werd in West-Friesland geschiedenis geschreven. Hieraan refereerde ik tijdens mijn inleiding op de lezingen die zondag in Wadway gehouden werden. Wadway, dat kleine dorp tussen Wognum en Spanbroek, in het hart van West-Friesland. De middag werd goed bezocht: zo'n zestig mensen kwamen luisteren naar de verhalen over roerige tijden in onze regio: het jaar 1799 en de jaren 40-45. 's Avonds naar de film De Storm. Een historische ramp, die bij velen in het geheugen gegrift staat, vormt de basis van het verhaal over een moeder en haar kind.

Deze week ook op bezoek bij Aris Bouwens in zijn winkeltjesmuseum. Deze week ook op bezoek bij Aris Bouwens in zijn winkeltjesmuseum.

Nog verder terug in de tijd ging Hans van der Geest dinsdag tijdens een lezing in het kader van 400 jaar Hudson. Zij vertelde over de familie Eenigenburg die halverwege de 19e eeuw emigreerde naar Amerika. Haar invalshoek was de vraag hoe de vrouwen van die vertrekkende families deze ommekeer in hun bestaan ervaren moeten hebben. Ook hier veel belangstelling, de schutterszaal in het Westfries Museum was bijna te klein voor alle toehoorders.

Het is koolhaalderstijd. Het is koolhaalderstijd: deze afbeelding uit het museum van Aris toont de Langedijker kool.

Vrijdag vergadering van de redactie van West-Friesland toen en nu. Ook was er een verslaggever aanwezig en een verhaal over deze nieuwe serie stond zaterdag al in de krant. De boekjes zien er prachtig uit, het eerste deel kost slechts 2,50 euro, dus te geef eigenlijk. De 'aftrap' is op donderdag 5 november in Hoorn. Twee weken later wordt de West-Friese canon gepresenteerd, in het Streekarchief. In 29 verhalen wordt de geschiedenis van West-Friesland uit de doeken gedaan. Ze zijn te boek gesteld in een uitgave van Cultureel Erfgoed Noord-Holland en het NHD. Twee projecten over regionale geschiedenis. Maar ook plaatselijk groeit de interesse. Vrijdag mocht ik voor de historische stichting de Cromme Leeck in Wognum de 750e donateur feliciteren en een taart aanbieden!

Het genootschap sluit haar jubileumjaar af met een mooie middag. Er zijn al veel aanmeldingen binnengekomen. Gisterochtend was ik bij de repetitie van het Noord-Hollands Ouderenorkest en mocht ik de Westfriese Rapsodie beluisteren. De muziek raakte me bijzonder. Ik hoop dat u er ook zo van genieten zult!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.