Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 20 oktober

Oorlog en vrede

Oorlog en vrede is het thema van de Landelijke Week voor de Geschiedenis, die gehouden wordt van 17-25 oktober.

Oorlog en vrede - wat een thema. En hoe actueel, in het groot en in het klein. Mijn hoofd is nog vol van alles wat er de afgelopen weken in Wognum is gebeurd. Het leek wel oorlog. De onzekerheid en de onmacht vierden hoogtij, de emoties liepen hoog op. Macht en personen bepaalden het leven van honderden, zo niet duizenden voor geruime tijd. Vrede lijkt ver weg. Maar mensen zoeken altijd weer naar nieuwe wegen, naar mogelijkheden van opbouw en 'er voor gaan'. In het licht van dat elan gaan ook de mensen in Wognum en Spanbroek en wijde omgeving verder. Maar de echo van de klap zal nog lang nagalmen.

Horde verslaggevers en fotografen bij de poort
Horde verslaggevers en fotografen bij de poort.

Twee oorlogen werden zondag belicht in de lezingen die Klaas Bant en Pieter Jan de Vries hielden in Schagen. De eerste lezing ging over een 'vergeten oorlog', die van 1799, toen Engelsen en Russen landden op de Noord-Hollandse kust. Met als centrale figuur Zeger Davidson uit Venhuizen werd verteld over deze strijd, die aan duizenden soldaten het leven kostte.

Na de pauze stond Pieter Jan de Vries stil bij de oorlog die nog lang niet vergeten is: de Tweede Wereldoorlog. Hij ging uit van de ontwikkelingen in Enkhuizen en oostelijk West-Friesland. Een persoonlijk verhaal vol bijzonderheden!

Deze lezingen zijn aanstaande zondag 25 oktober weer te beluisteren in café De Vriendschap in Wadway! Inloop vanaf half twee, aanvang twee uur. Aanbevolen!

Aller ogen gericht deze week op de DSB bank in Wognum. Aller ogen gericht deze week op de DSB bank in Wognum.

Woensdag vergaderde de commissie presentatie. We spraken over de bijeenkomst van de nieuwe leden, over de nieuwjaarskaart, over de commissiemiddag in 2010 en over onze andere pr-activiteiten. Zorgen baart ons het nog steeds dalende ledenaantal. Wat kunnen we doen om dat aantal tenminste stabiel te houden? Er werd gebrainstormd, maar we kwamen er nog niet uit. Hebt u suggesties? Laat het me weten.

Vrijdagavond bezocht ik met de Beheerscommissie van het museum Huis van Oud het museum van Historische Anna Paulowna in Breezand. Een ruime goed geoutilleerde accommodatie (een oude school met hoge lokalen) en daarin een indrukwekkende verzameling voorwerpen. Zeer divers: van sorteermachines tot serviesgoed, van een winkelinterieur tot bedstee. Een heel werk om dit allemaal te onderhouden en om te zorgen dat er voldoende bezoek komt. Iedereen is altijd welkom op de eerste zondagmiddag van de maand, aan de Schoolstraat in Breezand.

Bij de bollensorteerder in het museum van Oud Anna Paulowna in Breezand. Bij de bollensorteerder in het museum van Oud Anna Paulowna in Breezand.

Gisteravond (maandag) een bijzondere schrijfavond met de groep Langedijk I. We kregen 'les' van Henk Kok. Les in het vertellen/voorlezen van verhalen. Een aantal schrijvers had een verhaal of een rijm opgestuurd. Henk had dat bestudeerd en tijdens de avond werd die tekst voorgedragen of -gelezen. Hij gaf daarna aanwijzingen en suggesties. Het was een leerzame bijeenkomst! Voor herhaling vatbaar! Trouwens Henk Kok kwam niet alleen bij onze groep, nee, hij is bij alle schrijfgroepen een avond op bezoek geweest.

Vorige week kwam mijn 'eigen' groepje bij elkaar. Ook dat was een leerzame avond met veel plezier. Bemoedigend dat er zoveel mensen zijn die willen schrijven en voorlezen in het West-Fries. Ook voor volgend jaar staan er weer tien op de wachtlijst.

Ons bestuurslid Joop van Diepen schreef 'De bullebak in sloôt', een boekje in het West-Friese dialect met korte rijmpjes (als in Nijntje) voor peuters en kleuters. Het wordt gepresenteerd tijdens de najaarstreekmiddag in De Goorn. Dan is ook de première van de Westfriese Rapsodie door het Noord-Hollands Ouderenorkest. U komt toch ook? Het wordt een feestelijke middag!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

564. Moeder, wat moeten we klaarmaken als baispul voor morgen (groente bij 't hoofdgerecht)?

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.