Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 13 oktober

Afscheid

Dat het najaar bij uitstek het seizoen is van afscheid nemen, is wel bekend. Deze week kwam dat wel heel dichtbij. Dinsdag overleed onze buurman en gister hebben we afscheid van hem genomen. Hij had kanker en was ongeneselijk ziek. Samen hebben we deze zomer een boekje gemaakt. Hij was verwoed amateurfotograaf. Twintig foto's zochten we uit en ik wist daar passende gedichten bij te vinden.

Eén gedicht maakte ik speciaal voor hem. Een gedicht over de merel die vanaf maart in onze tuinen zat en steeds zo prachtig zong. Voor hem! Want hij zat iedere dag in de tuin, te kijken, te luisteren, na te denken, te genieten. Het boekje heet 'Een merel zingt voor jou' en is te koop voor 10 euro. De opbrengst is voor Kika, het kinderkankerfonds. We hebben twee herdrukken gemaakt, zoveel belangstelling was ervoor. Wilt u het kopen? Even een telefoontje en het komt goed.

Foto genomen door mijn buurman Gerard Ariëns.
Foto genomen door mijn buurman Gerard Ariëns.
Deze foto staat in het boekje 'Een merel zingt voor jou'.

Afscheid namen we ook van alle spullen van de tentoonstelling Boter, kaas en eieren in het museum Huis van Oud in Wognum. Een half jaar lang prijkten de voorwerpen op de stallen en vormden zo samen een fraaie expositie. Botertijnen, een zoutkist, een kaaspers, schalen, kaaskoppen, een kunstkoe, een melkmachine, een maquette van een stolpboerderij, attributen van een veeverloskundige en ga zo maar door. Daarbij natuurlijk veel foto's en ander papier materiaal. Alles is weer opgeruimd en retour naar de eigenaar of naar onze eigen zolder.

Maar: er zijn ook nieuwe dingen in gang gezet, ik schreef er vorige week al over. Woensdag de eerste les van de cursus Kennismaken met West-Friesland. Slechts zeven personen doen deze keer mee, maar het waren goede uren! Wederzijds leerden we van elkaar. Vrijdag werd 't nieuwe Vierkant ingepakt. Dankzij het snelle werk van de vrijwilligers was deze klus al om elf uur geklaard!

Het tweede deel van West-Friesland Toen & Nu is ook grotendeels klaar. De foto's zijn bij de tekst gevoegd en de onderschriften zijn gemaakt. Ook dit deel, over de kenmerken van West-Friesland, ziet er aantrekkelijk uit. Nu maar hopen dat deze reeks aanslaat bij de West-Friezen!

De voorbereidingen voor de uitreiking van de E. Bosch-van der Kolkprijs voor de commissie Kap en Dek zijn in volle gang. Het plan is om met een bus naar Arnhem af te reizen op zaterdag 28 november. In die bus alle genodigden en u zult begrijpen dat er velen in kostuum gekleed zijn. De commissie verzorgt tijdens de bijeenkomst in het Openluchtmuseum een presentatie van haar activiteiten. Ook dat vergt de nodige voorbereiding. Maar, al met al, natuurlijk een geweldige opsteker van Kap en Dek! Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.