Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 5 oktober

Nieuwe plannen

Na een vakantie lijkt het soms net of je weer opnieuw begint. Toegegeven: een groot aantal zaken is niet veranderd, je stapt in de rijdende trein en je bent zo weer bij.
Maar ook worden nieuwe zaken in gang gezet, initiatieven die sluimerden, krijgen gestalte, voornemens worden omgezet in aanpak. Wat mijn andere vereniging De Cromme Leeck betreft: de afgelopen week hebben we een begin gemaakt met een project over de middenstand in ons werkgebied: Wognum, Nibbixwoud en Zwaagdijk-West. Nog pril, maar de plannen zijn besproken en vanavond is er een tweede vergadering.

Wat het genootschap betreft: een oriënterend gesprek over een educatief initiatief van onze vereniging heeft plaatsgevonden. Ook nog heel pril, alles moet nog overlegd worden, maar één stap is gezet.
Donderdag kwam Tom Wester bij me. Hij zit in de redactie van Skroivendevort. Men is van plan om bij de Skroivendevort van december een cd te voegen. Daarop lezen schrijvers de verhalen of gedichten voor die in het blad staan. Tom kwam dus om een opname te maken van het roim Zo most 't. Een mooi initiatief van Creatief Westfries. Deze stichting viert volgend jaar het 25-jarig bestaan. Ze hebben nog meer moois in petto. Let maar op!

Vorige week kreeg ik de drukproef van het eerste deel van de serie West-Friesland Toen en Nu ter correctie. Dat deel gaat over de Westfriese Omringdijk en is geschreven door Ruud Spruit. Veel foto's, een fraaie lay out, het ziet er goed uit! De deeltjes zijn voor 4,95 euro te koop. In november komt het eerste boekje uit. Mooi cadeau voor de feestdagen. Abonneren op de hele serie (15 deeltjes) kan natuurlijk ook. Het genootschap werkt mee aan de totstandkoming van de serie, samen met de archieven van Hoorn en Alkmaar en het Westfries Museum.

Zaterdag bezocht ik met vriendinnen het fort Pampus. Vertrek vanuit Muiden, vlak bij het Muider Slot. In het fort, dat deel uitmaakt van de stelling van Amsterdam, kregen we een rondleiding. 't Is een degelijk en doordacht opgezet gebouw, nooit gebruikt voor verdediging van Amsterdam. Maar zo is er in de geschiedenis zoveel gebouwd, dat eigenlijk weinig nut had, maar waar we nu toch van onder de indruk zijn, aldus de gids.

Op bezoek in fort Pampus.
Op bezoek in fort Pampus. De gids vertelt met enthousiasme en wijst ons op de hoogte van de koepel.

Ik dacht even aan onze Omringdijk. Gebouwd tot nut van allen, indrukwekkend, nog steeds. Zou het lukken om die op de Werelderfgoedlijst te krijgen? In de vakantie las ik een boek van Herman Pleij: De herontdekking van Nederland. Hij schrijft in het hoofdstuk De ware kunst van het Nederlandisme:
Zo heeft zich in de moerasdelta een van de grootste uitvindingen van de Middeleeuwen afgespeeld. Daar wenst niemand bij stil te staan, sterker nog, vrijwel niemand is daarvan ook maar in de verste verte op de hoogte. Het gaat om de vondst parallelle ontwateringsloten te graven waardoor een kunstmatig laag waterpeil werd gecreëerd, dat vervolgens in stand gehouden kon worden met behulp van dijken... Al die noeste arbeid heeft ook een, even weinig gekend, wereldmonument opgeleverd, namelijk de rond 1325 voltooide Westfriese Omringdijk, zo'n 115 kilometer lang en nog voor grote delen even tast- als zichtbaar aanwezig.

Het jaartal en de lengte zijn aanvechtbaar, maar overigens heeft Pleij gelijk. Laten we trots zijn op dit monument!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.