Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 29 september

We benne d'r weer!

Ja, we zijn er weer! En alles draait of we niet weggeweest zijn. Het land lijkt wel veel groener, de temperatuur lager, de wind steviger. En dat is ook geen wonder, want in Egypte was het minimaal 35 graden, het land bestaat voor 93 % uit woestijn en de wind is soms net een warme föhn.

Gigantische driehoeken in het zand.
Gigantische driehoeken in het zand.

Maar... wat een land! En wat een historie. Zo oud, zo goed bewaard, zo indrukwekkend mooi. Een tempel met het lage zonlicht erop, zodat een gouden schijn ontstaat, de Nijlkust met palmen en dorpjes, spelende en zwemmende kinderen die zwaaien en roepen, grafkamers vol gegraveerde afbeeldingen van goden en hiëroglyfen met de mooiste kleuren, kleurrijke markten, fata morgana's in de woestijn, het turkooize water van de Rode Zee - te veel om op te noemen.
In Caïro verbleven we in het Mena House Hotel, vlak naast de piramides. Een negentiende eeuws hotel met grandeur en stijl. Wij overnachtten in het nieuwe deel, strak en modern ingericht. Bijzonder om nu eens die andere driehoekige bouwsels te zien, zonder woon- en werkruimte eronder, gewoon een gigantisch dak op het zand.

Hotel bij de piramides. Hotel bij de piramides.

Zaterdag kwamen we thuis en zondag sloten we het seizoen van het Huis van Oud af met een demonstratie kaas- en boter maken. Veel belangstelling, groot en klein zittend in de zon die scheen over het weidse land. Ook dit was genieten. Gister voor het eerst weer een rondje gelopen, hier achter ons dorp. De herfst kondigt zich aan: de klaver verdort, de bomen hangen tjokvol met peren, de spreeuwen kwetteren in een oorverdovend koor, bramen zijn rijp en gele bladeren sierden de rand van het voetpad.

Aandacht bij de demonstratie van kaas- en boter maken. Aandacht bij de demonstratie van kaas- en boter maken.

Een lange rij mailtjes zet me weer op het spoor van werk: vragen en schrijven. Nog even hard aan de gang, dan is morgen alles weer op regel. Klaar voor een nieuw seizoen West-Fries erfgoed!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.