Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 8 september

Volop West-Fries!

Een week boordevol West-Fries! Natuurlijk denk ik dan in de eerste plaats aan onze Westfriezendag. Een vreugdevolle dag met mensen die West-Friesland een warm hart toedragen. De foyer van Het Park, waar het al vroeg zoemt van geluiden, gepraat en gelach. Een vergadering die vlot verloopt. Verrassende huldigingen (voor de gehuldigden althans), gelardeerd met beelden en zang en muziek.

Wanneer je dan rond het middaguur de zaal binnenstapt, waar meer dan tweehonderdvijftig mensen lunchen, geeft dat je een goed gevoel. 's Middags een vijftal excursies naar diverse plaatsen in en buiten West-Friesland. Ik ging mee naar De Rijp, het mooiste dorp van Noord-Holland! Het stuk lopen van bus naar kerk en museum bleek voor een aantal mensen een bezwaar. Daar zullen we volgende keer rekening mee houden. De kerk was indrukwekkend en het museum interessant. Het diner weer als vanouds: gezellig, met rijmen, verhalen en liedjes als extra garnering.

Openingstoespraak tijdens de Westfriezendag. Openingstoespraak tijdens de Westfriezendag.
(foto Stichting Projector).

De volgende ochtend al weer vroeg in Hoorn in verband met onze kraam op de Culturele markt. We stonden een beetje aan 't trappelend, aan het eind van de Gedempte Turfhaven, maar we hadden wel een mooie grote kraam waar al onze spullen en die van Creatief Westfries mooi op uit kwamen.

Donderdagavond de groep aspirant schrijvers op les. We spreken dan zoveel mogelijk West-Fries. Dat gaat eigenlijk vanzelf als je ook West-Fries voorleest. Het zijn leerzame avonden, waar we van elkaar leren en 'd'r van ophore'!. Woensdag twee groepen onderwijzers ontvangen in het museum Huis van Oud. Ook dat was leerzaam. Zij kregen een indruk hoe er vroeger gewoond, geleefd en gewerkt werd. Nu maar hopen dat ze nog een keer terugkomen met hun klassen. 's Avonds vergadering van het dagelijks bestuur. Nog eens de puntjes op de i zetten voor de vergadering van zaterdag en de lopende zaken doorspreken.

Gerda Govers temidden van het gelegenheidskoor in het Rijtuigmuseum in Schagen.
Gerda Govers temidden van het gelegenheidskoor in het Rijtuigmuseum in Schagen.
(foto Stichting Projector).

's Morgens opnames gemaakt met Rob Kerker op de dijk bij Scharwoude, bij het monument dat herinnert aan de laatste dijkdoorbraak in 1675. Het begon steeds harder te waaien, dus ik betwijfel of de opnames bruikbaar zijn.
Donderdag een laatste filmsessie in Schagen, het was immers de laatste Schager markt. De buitenopnames vielen letterlijk in het water. In het rijtuigmuseum konden zangeres Gerda Govers en haar gelegenheidskoor gelukkig wel vastgelegd worden.

Foto gemaakt tijdens de vergadering (foto Dick Metselaar). Foto gemaakt tijdens de vergadering.
(foto Dick Metselaar).

Dit is voorlopig mijn laatste Binnendijks. Vrijdag aanstaande vertrekken we naar Egypte voor een tweeweekse vakantie. Ik zal weer schrijven op 28 of 29 september. Op naar andere driehoeken: geen stolpdaken maar piramides!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.