Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 1 september

Tussentijd

Heel wat cultuur deze week. Landelijke culturele manifestaties, maar ook streekcultuur. Een voorbeeld van dat eerste is de Uitmarkt, dit weekend in Amsterdam. Zondagmiddag liep ik er rond, samen met onze dochter. Wat een scala aan boeken, voorstellingen en exposities! Te zien, te koop, te lezen. Zoveel mensen die iets maken en uitvoeren, creatief en vol passie. En zoveel mensen die daar dan weer kennis van (willen) nemen. Een sprankelend geheel waarvan ik erg genoot.

Gisteravond ook genoten. Van een prachtige voorstelling waarin de voorzitter van de stichting Projector en onze oud-intendent Klaas Molenaar een hoofdrol speelde. 'Op bezoek bij meneer Green' is de titel van het toneelstuk. Anderhalf uur lang geboeid kijken en luisteren. Veertig mensen publiek die in een cirkel om de twee spelers heen zitten. Dicht op hun huid, letterlijk en figuurlijk. Een spel om lang over na te denken.

Een rondje fietsen door West-Friesland in augustus.
Een rondje fietsen door West-Friesland in augustus.
Dan kom je, aan de Westfriese Dijk bij Winkel, deze bonenroken tegen.

Streekcultuur zag ik zaterdagavond in Friesland. Een land met een taal! Daar werd ik nog weer eens fijntjes op gewezen toen ik in gesprek raakte met een van de Friese toneelspelers. Ik vertelde dat ik ook toneel schreef in het dialect. 'Fries is een taal!' zei hij meteen.

Hij speelde mee in het stuk Tussentijd (Tuskentiid), een openluchtspel dat opgevoerd werd in de tuin van de notaris in Jorwert. Nu was het al een waar genoegen om naar Jorwert te rijden door de prachtige zomeravond en rond te lopen in dit mooie dorp, maar de voorstelling was helemaal een verrassing. Gespeeld in het Fries uiteraard, maar redelijk goed te volgen. Zeer goed gespeeld, bijna professioneel. Met een miniem decor dat toch prima voldeed, met een fraaie kostumering en boeiend spel.

Tuskertiid, een mearke (een sprookje), gaat over de tijd tussen 'er was eens...' en 'ze leefden nog lang en gelukkig'. De les: vergeet in de tussentijd niet te leven en te genieten. Het leven vindt immers nú plaats, in de tussentijd.

Vrijdag overleg met de gemeente Medemblik over een project in het kader van de nieuwe gemeentelijke cultuurnota. Hoe breng je scholen en historische verenigingen met elkaar in contact? Het voorstel is nu om met een groep leerlingen naar een oude plek in het dorp te gaan. Daar vertelt iemand van een historische club over die plek. Kinderen gaan kijken, voelen, horen, sfeer proeven. In de klas maken ze een verhaal, gedicht, schilderij of een ander creatief werkstuk over die oude plaats. Alles kan op één middag gerealiseerd worden, is de bedoeling.
Een tamelijk simpele opzet, maar met mooie resultaten, naar ik hoop. Als bereikt wordt dat kinderen zich realiseren dat de plek in hun dorp waar ze langsrijden of lopen heel oud is (en waarom), ben ik al tevreden.

Deze dagen is het soms ook of ik in een soort tussentijd leef: de tijd naar de Westfriezendag toe. Iedere dag ben ik daar wel mee bezig. Toespraak, nog een bestuursvergadering, de laatste zaken regelen - en dan is het opeens de eerste zaterdag van september! Ik hoop dat ik velen van u mag begroeten in Het Park. We maken er weer een mooie dag van!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.