Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 24 augustus

De zomer voorbij?

Er stonden al weer twee vergaderingen gepland deze week. Plus nog enkele andere afspraken. De scholen zetten hun deuren weer open, het is stil op straat. De zomer lijkt al bijna weer voorbij. Maar het weer trekt zich hier niets van aan. We hebben schitterend mooie dagen. 's Morgens de deur wijd open en laat op de avond gaat hij pas weer dicht! Wat een weelde!

Thijs van der Lee 
bij de rietschoot aan de Walingsdijk. Thijs van der Lee bij de rietschoot aan de Walingsdijk.

Ook de Zomertoer van het Noordhollands Dagblad hield het zomergevoel nog even vast. Donderdag ben ik een dagje mee op pad geweest. Iedere dag had zijn eigen vervoersmiddel en deze keer was het de dag van de bromfietsen. Een bromfiets bezit ik niet, dus ik volbracht een groot deel van de tocht per fiets. Het eerste en laatste deel, vanaf Medemblik en naar Schagen, reed ik niet mee, maar de tussenliggende route wel.
Gestart werd bij het Wil Hartog museum aan de Mijnsherenweg in Abbekerk. In juni geopend, het staat op het terrein van de grasdrogerij. Hartogfans Mels van Ammers en Nico Meijners hebben in het museum een grote collectie ondergebracht. De motor waarop Wil zijn successen behaalde is er het stralende middelpunt. Maar ook de tractor waarmee in de beginjaren gewerkt werd op het bedrijf staat er opgesteld. Omdat ik als eerste bij het museum aankwam, kreeg ik een uitgebreide rondleiding!

De deelnemers aan de 
brommertocht komen aan bij de boerderij van Frank en Irma Appel in Hoogwoud.
De deelnemers aan de brommertocht komen aan bij de boerderij van Frank en Irma Appel in Hoogwoud.

Vervolgens naar de Controversy farm van Frank en Irma Appel aan de Koningspade. U weet wel, de boerderij met de trams, bussen, treinen en vliegtuigen + bijbehorende attributen. Heel interessant! Wat een fantasie en wat een handigheid om alles te maken zoals je het in gedachten hebt. Daarna ging de tocht naar Nieuwe Niedorp, naar het Motoren museum aan de Schulpweg. Vooral voor de heren brommerrijders was dit een interessant museum. Op de verdieping konden ook de dames hun hart ophalen. Kinderwagens, winkeltjes, typemachines - van alles is er te zien. Overweldigend en te veel om op te noemen. Opvallend waren de miniatuurwerken van de heer Appelman uit Koedijk. Dit voorjaar overleed deze handige knutselaar en zijn werk staat nu in dit museum tentoongesteld.

Vrijwel onherkenbaar: verslagggever Ed Dekker op de solex. Vrijwel onherkenbaar: verslagggever Ed Dekker op de solex.

Als afsluiting reden we naar de golfbaan het Regthuys in Winkel. Op het fraaie terras werd de tocht afgesloten. De brommerrijders gingen nog door naar Schagen, ik fietste door het mooie zomerse West-Friesland terug naar huis. Goed op tijd weer terug, voordat de dreigende onweersbui losbarstte.
Met Rob Kerker reed ik eerder deze week naar de Walingsdijk, tussen Avenhorn en Ursem. Daar demonstreerde Thijs van der Lee hoe hij vroeger de dijkkant én ook de rietschoot maaide. Rob maakte er opnames van voor de dvde Rondje West-Friesland II, waarin de dijk centraal staat.

Ja, en dan toch ook vergaderen. Praten over de Westfriezendag (de puntjes op de i zetten voor die dag), over de najaarsstreekmiddag, de nieuwe leden bijeenkomst, de pr in de komende maanden, de Rondjes Cultuur en wat dies meer zij. Aan het werk voor het genootschap! Na een periode van betrekkelijke rust staat er weer heel wat op stapel!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.