Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 17 augustus

Leve de Zomertoer!

Twee dagen mee met de Zomertoer van het Noordhollands Dagblad. Twee dagen slechts, daarna staan er weer afspraken die niet verzet kunnen worden. Misschien aanstaande donderdag nog... wie weet.
Maandag was een loopdag: van Purmerend naar Zaandam. Een fikse tippel, waar ik stijve kuiten aan over hield. Door een mooi landschap ging het. Langs de nieuwste wijk van Purmerend, door oud veenweidegebied en door recreatiegebied het Twiske. Uitgebreide uitleg over het ontstaan van het landschap, over veen, moeras, eilandjes met kippenhokken, karige landbouwgrond en de recreatie van nu. Landschapsgids Arnold Goede loopt met de groep het zompige veen in. We voelen de bewegende massa onder onze voeten.

De wandelgroep in het zompige veengebied.
De wandelgroep in het zompige veengebied.

Arnold heeft ook bijenkasten staan bij het bezoekerscentrum. En weer krijgen we gedegen uitleg, nu over leven en sterven van de bij. Uitrusten kunnen we uiteindelijk in de Sultan Ahmet moskee in Zaandam. Het zit goed op het hoogpolige tapijt. De Turkse moskee is groot en versierd met kleurig tegelwerk.

 Uitrusten en uitleg in de Zaanse moskee. Uitrusten en uitleg in de Zaanse moskee.

Ook hier weer informatie over de religie en over het gebruik van het gebouw: het is namelijk een ontmoetingsruimte, waar ook les gegeven wordt en waar bijeenkomsten zijn. Nog één stop bij de sluis, waar net een ruim honderd meter lang schip geschut wordt. Dan lokt het café met jus d'orange en vervolgens de trein die ons weer terug naar Hoorn brengt.

 

Ik mocht mee in de Mercedes van de familie De Vries. Ik mocht mee in de Mercedes van de familie De Vries.

Woensdag een rit met old timers. Deze keer van Heliomare (Wijk aan Zee) naar Alkmaar. Met tussenstops bij slot Assumburg, de abdij van Egmond, bezoekerscentrum De Hoep in Castricum en het verzorgingshuis Prins Hendrik en de vuurtoren in Egmond aan Zee. Van alles wat dus! Ik mocht meerijden in de Mercedes (uit 1956) van de familie De Vries uit Heerhugowaard. We trokken veel bekijks met de lange stoet eerbiedwaardige oude auto's. In Alkmaar wachtte een hapje en een drankje in het kantoor van het Noordhollands Dagblad en een rondleiding in de redactieruimte. Op de terugweg naar Wognum reed ik mee met Afra Wester in een Fiat 500. Verschil moet er zijn! Maar ook dit ritje was prachtig!

Uitzicht vanaf de vuurtoren in Egmond aan Zee.
Uitzicht vanaf de vuurtoren in Egmond aan Zee.

Donderdag weer een leuk optreden met onze schrijversgroep in het Nieuwe Slot in Schagen. Een volle zaal, veel bekende gezichten ook deze keer. Er is een grote groep mensen die iedere week weer komt.
Gister even naar Nazomeren in Niedorp. Altijd gezellig, altijd heel veel te zien. Ik was in Kolhorn. Bezocht de musea op de dijk en de tentoonstelling in de kerk. Daar hing ook het portret dat Johan Hosmus vorig jaar van me schilderde. Een hele eer om op een expositie te pronken! In museum Opzeeland schilderijen van heel andere aard: hier exposeerde Jan Pieter Pool met diverse gezichten op Kolhorn. Zeer expressief en kleurrijk! Toen ik terug reed, zag ik een schilder staan op de dijk, vel papier in de hand en zwart krijt in de aanslag. Dat moet hem zijn, dacht ik. Ik stopte en maakte een praatje. Een bijzondere man, die nu op zijn 87e nog steeds werkt en mooie stukken maakt.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.