Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 10 augustus

Goudse glazen en Marker vuurtoren

Zwaluwen op de bovengrondse leidingen in de Krimpenerwaard. Zwaluwen op de bovengrondse leidingen in de Krimpenerwaard.

Deze week was voor mij een vakantieweekje. Twee dagen ‘eropuit’ geweest en verder gelezen en klusjes verricht.
Woensdag gefietst in Zuid-Holland, rond de Krimpenerwaard. Mooi, oud landschap, polders, sloten, laag land met bovengrondse leidingen, kaasmakerijen en prachtige stadjes als Schoonhoven en Haastrecht. En dan natuurlijk Gouda! Wat een stadhuis, een stadsplein, monumenten te over, de schitterende Sint Janskerk met de beroemde Goudse glazen: ogen te kort! De kerk is met een lengte van 123 meter de langste kerk van Nederland en bevat 50% van al het zestiende eeuwse glaswerk dat in Nederland aanwezig is.
Op een van de gebrandschilderde ramen, genaamd de Maagd van Dordrecht, ontdekte ik de wapens van Grootebroek, Medemblik, Enkhuizen en Monnickendam.

Het gebrandschilderde raam met de wapens van West-Friese steden.
Het gebrandschilderde raam met de wapens van West-Friese steden.

Bij de start, v.l.n.r. Jaap Botman, Nel Vlaar, Ed en Tiny Dekker. Bij de start, v.l.n.r. Jaap Botman, Nel Vlaar, Ed en Tiny Dekker.

In de kerk van laatstgenoemde stad namen we vandaag (zondag) een kijkje. Geen gebrandschilderde ramen, maar wel een imposant gebouw, dat gerestaureerd wordt. Het dak en de buitenmuur zijn al klaar, nu is men binnen bezig. Alle grafzerken werden verwijderd, de vloer is geëgaliseerd en vervolgens zijn de zerken weer teruggeplaatst, nadat er vloerverwarming onder aangebracht is.
Het bezoek aan de Sint Nicolaaskerk in Monnickendam maakte onderdeel uit van de eerste dag van de Zomertoer van het Noordhollands Dagblad. Vorig jaar organiseerde de krant, liever gezegd de verslaggevers Ed Dekker en Rien Floris, de Omringdijkwandeling. Dit jaar is gekozen voor twee weken toeren door de provincie (van Marken tot Texel) met allerlei vervoersmiddelen. De eerste dag was dat de fiets! In Marken begonnen ongeveer veertig mensen aan de rit.

Op de vuurtoren van Marken. Op de vuurtoren van Marken.

De vuurtoren was de eerste stop. Fraaie beelden, gemaakt door Edith Markus, waren daar te bezichtigen en in groepjes beklommen we de toren.
Daarna door naar Monnickendam en dan naar de theetuin in Overleek. Wat zaten we daar mooi! Uitzicht op weiland met koeien, fluisterboten in de sloten, thee en taart op tafel! Wat wil je nog meer!
Daarna langs mooie weggetjes naar Ilpendam, we kregen daar een korte rondleiding bij een biologisch-dynamische boerderij. De boerin maakte kleurrijke schilderijen van koeien en gaf ook allerlei workshops.
De dag werd afgesloten in Purmerend met een optreden van een enthousiaste zanger die een nieuw Waterlands lied zong. We deinden en zongen allemaal met hem mee.
Morgen gaan we wandelen, van Purmerend naar Zaandam. Aanbevelenswaardig, deze zomertoer! Kijk op de site: www.nhd.nl

In de theetuin in Overleek zitten Rien Floris en ik te genieten van thee en taart.
In de theetuin in Overleek zitten Rien Floris en ik te genieten van thee en taart.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.