Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 4 augustus

Mooie dagen

Gerian en ik bij het bord van het onderkomen van de Schrieversronte in Oldeberkoop. Gerian en ik bij het bord van het onderkomen van de Schrieversronte in Oldeberkoop.

Mooie dagen deze week, niet alleen wat het weer betreft maar ook qua ervaringen.
Woensdag op studiereis naar Friesland, met Corrie en Aris Bouwens en Gerian Helder. Doel was Olderberkoop, het gebouw van de stichting Stellingwarver Schrieversronte. Deze stichting houdt zich bezig met het schrijven in de streektaal, het uitgeven van boeken, het tijdschrift De Ovend en cd’s, met taal- en volkskunde en geschiedenis van de regio Stellingwerf. We wilden graag zien hoe deze stichting werkt, waar ze verblijf houdt en wat hun activiteiten zijn. Eén van die activiteiten is het staan met een kraam met boeken op de jaarmarkt in Oldeberkoop. Een bezoek aan deze markt stond ook op het programma.
Maar voordat we hiernaar toe gingen, bezochten we kunstschilder Epko Terpstra (alias Ko Cordel) in Gorredijk. Epko woont in een oude school. Hij heeft dat gebouw omgetoverd tot een schitterend woonhuis met een harmonieus en kunstzinnig interieur. Veel schilderijen uiteraard, maar ook keramiek en verzamelingen van onder meer blikken en theelichtjes. We dronken koffie in de prachtige tuin en daar was het goed toeven.
In Oldeberkoop spraken we eerst met de schrijver Johan Veenstra, die achter de kraam de boeken in het Stellingwerfs stond te promoten. Vervolgens maakten we kennis met Sietske Bloemhoff, bureauredacteur en hoofd van de stichting. Met haar spraken we over hun doelstelling en activiteiten. Verschil met ons genootschap is onder andere dat hun stichting veel subsidie krijgt van de provincie en van de twee gemeentes waaruit Stellingwerf bestaat. De stichting geeft zelf boeken uit, die vrijwel altijd met subsidie tot stand gekomen zijn.

Veel belangstelling voor de uitgaves op de kraam van de Stellingwarver Schrieversronte.
Veel belangstelling voor de uitgaves op de kraam van de Stellingwarver Schrieversronte.

Ovend komt zes keer per jaar uit en is bestemd voor leden, abonnees. Er worden ook cursussen georganiseerd voor mensen die willen leren schrijven in de streektaal. Nieuw zijn de popfestivals voor bandjes, die dan minstens één lied in de streektaal moeten zingen. Van de optredens worden cd’s gemaakt, voor de prijswinnaars zijn geldbedragen beschikbaar. Zo stimuleer je het gebruik van het dialect door jongeren.
Verschil is ook dat de streektaal nog door veel mensen gesproken wordt. Wij liepen door het dorp en luisterden naar drie jonge meiden. Zij praatten met elkaar Stellingwerfs. Kijk, en dat kom je hier in West-Friesland niet zo vaak meer tegen.
Met een tas vol materiaal en een heel goed gevoel reden we weer terug over de dijk.

Donderdag weer een gezellige dag in Schagen. Met Rob Kerker was ik daar om opnames te maken voor de nieuwe cd Rondje West-Friesland. Al om kwart over negen waren we bij het Rijtuigmuseum om het inspannen van de wagens vast te leggen. Later natuurlijk de optocht gefilmd en deels het dansen op het podium. Aanstaande donderdag: vervolg.

De rietdekker aan het werk bij het Huis van Oud. De rietdekker aan het werk bij het Huis van Oud.

Zondag een mooie middag bij het Huis van Oud. Gelukkig werd het ’s middags droog. Rietdekker André Beemsterboer demonstreerde zijn ambacht en dat deed hij op een duidelijke en humoristische manier. Twee keer dekte hij een stuk dak en al werkend vertelde hij over riet en gereedschap. Veel publiek die aandachtig toekeken en geboeid luisterden naar zijn verhaal.

Ja, en dan gister in Opmeer! Wat een topdag! En wat een voorrecht om erbij te mogen zijn. In het gemeentehuis bij de opening daar, bij de officiële opening in de eerste ring, bij de prachtige rubrieken, die verreden werden, als jurylid bij de beoordeling van het schoonste geheel, bij de show van Anky, bij het ruiterspektakel met zestien aanspanningen dat aangeboden werd aan het bestuur, bij de emotionele afsluiting en ga zo maar door.
In de rubriek Nieuws meer informatie over 100 keer Opmeer.

Jureren in de damesrubrieken voor het schoonst geheel, rechts Ada Smit en ik.
Jureren in de damesrubrieken voor het schoonst geheel, rechts Ada Smit en ik.


Een onderdeel van  de show in de eerste ring.
Een onderdeel van de show in de eerste ring.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.