Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 27 juli

Rustig

Een redelijke rustige week wat het genootschap betreft. Wel privé voorbereidingen voor verschillende gebeurtenissen, waaronder huwelijken en het voorgaan bij kerkdiensten.

De dahlia 'Ina Broekhuizen'. De dahlia 'Ina Broekhuizen'.

Deze week stonden er vier dahlia's te pronken in een vaasje op het glazenkastje. Ik kreeg ze van dahliakweker Rein Muntjewerff uit de Beemster. De bloemen dragen mijn naam. Enkele jaren geleden kweekte Muntjewerff nieuwe soorten en daarvoor zocht hij namen. Ook aan mij vroeg hij om het gebruik van mijn naam. Ik gaf toestemming. De dahlia is rood-oranje gekleurd met enkele gele accenten. Een stralende bloem. 'En', vertelde de kweker, 'hij bloeide als eerste!'

Donderdag trad onze schrijfgroep op in Schagen. Deze keer niet in 't Nieuwe Slot, daar waren voorstellingen van de Karavaan, maar in een zaal bij Igesz. We twijfelden eerst of daar wel volk naar toe zou komen, maar het zat al spoedig stampvol! Stoelen erbij slepen! Onze groep was bijna compleet, we traden dus op met wel tien personen. Aan de reacties te horen werd het gebrachte zeer gewaardeerd.

Nog een beeld van het concert vorige week in Oterleek: een enthousiast publiek en dito 'artiesten'.
Nog een beeld van het concert vorige week in Oterleek: een enthousiast publiek en dito 'artiesten'.

Aanstaande zondag geeft André Beemsterboer bij ons museum Huis van Oud een demonstratie rietdekken. Voor de persberichten wilde ik graag een foto van hem maken. 'Kom maar naar Berkhout', zei hij toen ik hem belde. 'Daar ben ik aan het werk!'

Rietdekker André Beemsterboer aan het werk in Berkhout. Rietdekker André Beemsterboer aan het werk in Berkhout.

In de vroege ochtend naar Berkhout en ja hoor, achter bij de boerderij van Theo Stam trof ik André. Ik nam eerst enkele foto's vanaf de begane grond. Om beter zicht te krijgen klom ik daarna op de ladder. En dat zicht kreeg ik, niet alleen op het werk van Theo, maar ook op het land achter het Westeinde. Mooi en rustig op zo'n zomerse dag.
Als je wat hoger staat heb je vaak een beter zicht op de zaken, heb je letterlijk overzicht. Beelden die van bovenaf gemaakt zijn, kunnen je verrassen en laten de zaken in de juiste proporties zien. In het Dagblad voor West-Friesland staan de laatste weken luchtfoto's van dorpen uit ons gebied. Ook die geven een verrassend zicht op de bebouwing en de agrarische grond eromheen.
Bij menselijke problemen en conflicten is het eveneens goed om er eens 'boven' te hangen, van bovenaf te kijken, een helicopterview - wordt ook wel gezegd. Niet blijven vastzitten in hoe het misgegaan is en hoe het gelopen is (wel eerst onder woorden brengen uiteraard), maar dan naar de toekomst kijken en overleggen hoe het verder kan.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.