Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 20 juli

Hier is het ook mooi!

Het is rustig in onze straat. Veel buren zijn vertrokken, de speeltuin is leeg. En dat geeft een beetje een vakantiegevoel. Vanochtend reed ik over de Broerdijk naar Midwoud. Wat een fenomenaal uitzicht! Heel hoge luchten met imposante wolkenpartijen, het lage land in volle zomerglorie. Prachtig! Donderdag fietste ik over de Westfriese Dijk tussen Schagerbrug en de Keins. Ook dat is genieten! Ik dacht toen: ik hoef niet verder dan de dijk. Hier is het mooi genoeg! En ik schreef onderstaand gedichtje, dat ik als titel Binnendijks gaf.

Optreden op de dars in Oterleek: Ant Hemmer voor het laatst in actie voor publiek. Optreden op de dars in Oterleek: Ant Hemmer voor het laatst in actie voor publiek

Gister een bewogen dag. Het laatste West-Friese optreden op de dars bij Gerda Govers in Oterleek. Zaterdagavond al bleek de belangstelling zeer groot. Zondagochtend volgden nog meer telefoontjes. Besloten werd tot een tweede concert, om kwart over drie 's middags. Twee emotionele concerten na elkaar. De laatste optredens van Ant Hemmer, misschien wel het laatste optreden van onze groep West-Friezen op deze plek. Goede reacties en staande ovaties aan het eind. Ontroerend. Ook attent dat Siem Appel na het tweede concert bedankte namens alle aanwezigen. 'Ja', zei hij later, 'dat gebeurde vroeger altijd na een uitvoering in een dorp.' De mensen hebben genoten, maar wij niet minder. Hoe het verder zal gaan? De tijd zal het leren, deuren worden gesloten, maar andere deuren gaan weer open.

Drukte in de zaal van het Nieuwe Slot in Schagen. Drukte in de zaal van het Nieuwe Slot in Schagen. Op de achtergrond wijst Ina Eilander nieuw aangekomen belangstellenden een lege stoel aan.

Ook donderdag een mooi optreden bijgewoond. Dat was in 't Nieuwe Slot in Schagen. Daar traden de leden van Langedijk II op met rijmen, verhalen en liedjes. Een volle zaal met aandachtig publiek. Op de markt was het heel druk, 't is duidelijk dat het hoogseizoen begonnen is.

Optreden in Schagen van de groep Langedijk II.
Optreden in Schagen van de groep Langedijk II. Hier leest Wim Goudsblom een verhaal voor. Achter hem zitten Geerie Schreuder, Marjan Beenken, Siem de Haan (gast) en Geertrui Gutter.

In Schagen leest Geerie Schreuder voor, achter haar zitten Siem de Haan, Geertrui Gutter, IJs Broers en Wil de Vries.
In Schagen leest Geerie Schreuder voor, achter haar zitten Siem de Haan, Geertrui Gutter, IJs Broers en Wil de Vries.

Woensdag bezocht ik mevrouw Beets-Keetman, 98 jaar oud. Zij woont in de Bosmanstichting in Venhuizen. 'Ja, ik heb een cadeautje voor het genootschap en ik wil het graag persoonlijk aan je overhandigen,' zo luidde de boodschap. Het geschenk was een borduurwerk met de genootschapsvlag erop. Mevrouw Bets Keetman werd geboren in de zak van Hauwert, waar haar vader bakker was. Ze had school gelopen bij meester Ruyterman, een van de oprichters van ons genootschap. Op haar 98ste handwerkt ze nog volop! Een krasse dame!

Borduurwerk van mevrouw Beets-Keetman uit Venhuizen, een cadeautje voor het genootschap. Borduurwerk van mevrouw Beets-Keetman uit Venhuizen, een cadeautje voor het genootschap.

's Avonds de (voorlopig) laatste vergadering voor de zomer. We kwamen in het gildehuis bijeen met het dagelijks bestuur. Alle lopende zaken werden doorgesproken. Er is een evaluatiegesprek gehouden met de redactie van het jaarboek. Ik heb hen nogmaals bedankt voor hun inzet en het vele werk dat er verricht is. Het boek ziet er goed en kleurrijk uit. Ook bespraken we het redactiestatuut voor de website en we keken alvast vooruit naar de Westfriezendag en de najaarsstreekmiddag.


Binnendoiks

Ik hoef niet verder as de doik
niet verder as 't land deer binnen
ik hoef niet verder meer op roet
gien rit of roisplan te verzinnen.

D'r is genog binnen de doik
an land en water, slôte, breggies
an mooie plekkies, durp en stad
en honderd stille, skuile weggies.

Ik hoef niet verder as de doik
hier is zoveul te zien, te horen
ik ben gelukkig binnendoiks
want in dut land ben ik geboren!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.