Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 13 juli

Drie openingen

Bijzondere dagen deze week. Dagen vol beeld, geluid en veel kleur. Op de openingsdag van de Karavaan bijvoorbeeld. Die manifestatie vond donderdag plaats in Schellinkhout. Op het grasveld voor dorpshuis De Dregt stond een muziekkoepel en een vreemdsoortig ingerichte openluchtkeuken met daaromheen lange tafels waaraan gegeten kon worden.

Gedeputeerde Sascha Baggerman opent in Schellinkhout de manifestatie Karavaan, staande op een konijnenhok. Gedeputeerde Sascha Baggerman opent in Schellinkhout de manifestatie Karavaan, staande op een konijnenhok.

De opening werd verricht door gedeputeerde Sascha Baggerman. Op een rond konijnenhok vertelde zij het een en ander over de Omringdijk en over het succes van de Karavaan. In de muziekkoepel speelde vervolgens een gelegenheidsorkest samengesteld uit musici uit heel Noord-Holland. Muziek en beelden waren de voornaamste ingrediënten bij de productie Voorland van het 5de kwartier.

In de kerk van Schellinkhout kijkt het publiek, halfliggend op zitzakken, naar beelden van het dorp en van de molen.
In de kerk van Schellinkhout kijkt het publiek, halfliggend op zitzakken, naar beelden van het dorp en van de molen. Musici ondersteunen het beeld met passende muziek.

Op vier locaties in Schellinkhout kon het publiek genieten van prachtige muziek en fraaie en ontroerende beelden gelardeerd met kernachtige zinnen van Schellinkhouters. Een vondst was de rit met een kar, een soort rijdende tribune. In de wand was een rechthoek uitgezaagd, waardoor de inzittenden als in een kijkdoos naar het dorp, de huizen, de boerderijen en de bewoners keken.

Het orkest speelt in de muziektent prachtige nummers. Het orkest speelt in de muziektent prachtige nummers.

Vrijdagavond de opening van de tentoonstelling over 25 jaar dorpse activiteiten in Aartswoud. In de kerk is op grote panelen een overzicht van een kwart eeuw tentoonstellingen en verenigingszaken opgesteld. Veel foto's, maar ook attributen tonen het bloeiende sociale leven in dit grote, kleine dorp. De komende weekenden te zien in de kerk, ook de toren is dan te beklimmen. Een schitterend uitzicht over huizen en landerijen is de beloning van die klim.

Toespraak bij de opening in de Oosterkerk met links een aantal dames van het koor. Toespraak bij de opening in de Oosterkerk met links een aantal dames van het koor.

Zaterdag dan de derde opening: van onze tentoonstelling 'Naïeven uit West-Friesland' in de Oosterkerk te Hoorn. Ik heb erg genoten van de woorden en de zang en ook van de bekendmaking van de uitslag van onze schilderwedstrijd. Harold Bos vertelde eerst wat er op het winnende schilderij te zien is, noemde dan de titel en ten slotte de naam van de maker. Spannend was het of die maker in de zaal zou zitten. En ja, vier waren aanwezig. Alleen Kevin Kok, de winnaar bij de jeugd, was met vakantie. Maar geen nood: opa Ben Engering was er wel en nam de prijs in ontvangst.

V.l.n.r. Ina Broekhuizen, Siem Metselaar, Yvonne Vredeling, Piet Brandsen, Jan Werners, Ben Engering (grootvader van Kevin Kok) en Ad Geerdink. V.l.n.r. Ina Broekhuizen, Siem Metselaar, Yvonne Vredeling, Piet Brandsen, Jan Werners, Ben Engering (grootvader van Kevin Kok) en Ad Geerdink.

De tentoonstelling in het Westfries Museum is een feest van kleur en herkenning. Zoveel vrolijke schilderijen met daarop allerlei elementen van de West-Friese cultuur en het landschap! Je komt ogen te kort. Midden in de zaal een blauwe zuil waarop de schilderijen van de winnaars prijken. Een mooie vondst! Ik beveel de tentoonstelling van harte bij u aan!

Zondagavond een goede kerkdienst in Andijk. Een voorrecht om in die indrukwekkende kerk voor te mogen gaan. En dan nog wel in een West-Friese dienst! Veel belangstelling, prachtig om uit zoveel monden de liederen te horen. Goede reacties ook na afloop. Een rijke weekend al met al!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.