Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 29 juni

Het boek is uit!

Ja, ons jaarboek is uit! Afgelopen zaterdag werd het gepresenteerd in café Cool in Heerhugowaard. Een mooie ochtend, veel belangstelling en goede verhalen. Na afloop werden we in de gelegenheid gesteld de grote zaal te bekijken. Net als in de rest van het gloednieuwe gebouw zijn ook daar elementen van 'kool' te zien: nerven en structuren in het plafond en aan de zijkant grote bruine deuren, die lijken op schuurdeuren. Een ruime zaal (550 zitplaatsen) die steeds goed gevuld is met publiek. De kaartverkoop voor het komende seizoen blijkt heel goed te lopen.

Stapels enveloppen in het gildehuis. Stapels enveloppen in het gildehuis.

En dan het jaarboek! Meteen thuis natuurlijk bladeren en kijken. Naar de vele foto's, waarvan ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan een groot aantal in kleur, naar de kroniek, de ledenlijst, het West-Friese gedeelte, de jaarverslagen en de artikelen. Ed Dekker, lid van redactiecommissie, had al het een en ander verteld over de inhoud. De artikelen bestrijken het hele gebied, van Koedijk tot Medemblik, van Eenigenburg tot Bovenkarspel. Lekker veel om te lezen! En dan deze week alles inpakken en zorgen dat het boek (+Vierkant en stukken voor de ledenvergadering) bij u thuis bezorgd wordt.

Donderdag was ik in het gildehuis. Daar staan stapels enveloppen klaar. Gebundeld voor de bezorgers. Op alfabet gerangschikt. Die enveloppen worden woensdag gevuld in Zuid-Scharwoude en daar 's middags opgehaald door de vrijwilligers. Hulde aan hen die hier zoveel tijd en inzet in steken!

In de tuin bij de familie Schouten op Wieringen. In de tuin bij de familie Schouten op Wieringen.

Gister hadden we een prachtige dag! Alle bestuursleden met partners en ook Corina met haar man waren te gast bij Joop en Gré Schouten op Wieringen. In de Italiaans aandoende tuin kwamen we bij elkaar. Ook wandelden we naar Oosterland. Daar bezochten we de Michaëlskerk, een indrukwekkend monument uit de 12e eeuw, opgetrokken uit tufsteen. Kees Klein vertelde uitgebreid en met enthousiasme over de historie van de kerk, over de restauratie en het huidige gebruik en over het orgel. Als afsluiting speelde hij op dit bijzondere orgel. We bekeken ook de crypte. Daar en in de kerk zelf is tot en met 1 september de tentoonstelling 'Kunst uit de kelder' te zien, een selectie uit de kunstcollectie van de gemeente Wieringen te zien. We liepen terug door Oosterland en langs het wad. Het Waddengebied was de dag ervoor tot Werelderfgoed benoemd, dus we hadden min of meer de primeur: wandelen langs het jongste Unesco-monument.

Geboeid luisteren naar de historie van de Michaëlskerk op Oosterland. Geboeid luisteren naar de historie van de Michaëlskerk op Oosterland.

Maandag hadden we 'skroifeivend' van onze groep Langedijk I. We speelden onder leiding van Anneke Molenaar 'een spultje' West-Friese bingo. Anneke las een West-Fries verhaal voor waar veel cijfers in voorkwamen en wij krasten dapper die cijfers door op ons bingoblaadje. Leuk!

Woensdag trad onze dorpsfanfare Ons Genoegen op, in het hart van Wognum. Een mooie afsluiting van het muziekseizoen met een plezierig concert. Goed dat er veel muziek is, in de dorpen, in de steden, in heel West-Friesland.

Spouwers uit Schagen. Spouwers uit Schagen.

En bij muziek hoort feest. Kermis bijvoorbeeld. In Schagen was het de afgelopen week kermis. Daar kocht ik weer eens spouwers! West-Fries kermisgerecht bij uitstek. Boerenboter en kaneel en suiker erop en smullen maar!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

564. Moeder, wat moeten we klaarmaken als baispul voor morgen (groente bij 't hoofdgerecht)?

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.