Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 22 juni

Toen en nu<

Op persoonlijke titel werk ik mee aan de totstandkoming van een nieuwe serie boekjes over de historie van West-Friesland. Deze serie wordt uitgegeven door uitgeverij Waanders en krijgt als titel West-Friesland Toen & Nu. De vijftien maandelijkse delen hebben ieder een eigen thema. Ieder boekje telt twaalf hoofdstukjes. De basis voor zo'n hoofdstuk is een erfgoedobject, dat nu nog te zien is en dat uitgangspunt is voor een verhaal. Welke feiten en vertellingen schuilen er achter die dijkpaal, achter die gevel, dat beeld, die sluis, die molen, dat kasteel?

Vuurtoren. Het is een aardig uitgangspunt, maar het blijkt nog niet eenvoudig om objecten en verhalen te vinden en te combineren. Gerenommeerde schrijvers zijn bezig met het schrijven van de boekjes, maar vooral het beeldmateriaal is belangrijk in deze serie. Veel foto's, van de objecten vroeger en nu, en van zaken die daarmee in verband staan. Een uitdaging met, naar ik hoop, een goed resultaat. Het eerste deel, Typisch West-Fries, verschijnt dit najaar.

Drie keer deze week werkten filmer Rob Kerker en ik aan de 'verbeelding' van het lied Broôdsnaaie, geschreven door Siem de Haan en gezongen door Nel van Laren. Het lied gaat over een vrouw in vier fases van haar leven: als pasgetrouwde vrouw, als moeder van tien kinderen, op haar gouden bruiloft en als weduwe. En iedere keer snijdt en belegt ze brood. Toen al en nu nog.

Molen. De eerste opnames werden vorige week zondag gemaakt op een 60-jarig huwelijksfeest. In de week erna gingen we naar het huis van het bruidspaar en werd de weduwe in beeld gebracht. Vrijdag werden de eerste twee levensfasen vastgelegd. In een authentieke 50-er jaren keuken. Met ongesneden stoeten en witten, een groot broodmes en een broodplank. Zeiltje op tafel, bordjes, boter, jam en suiker, beschuit en kaas. Mooi om te zien, leuk om zo samen te werken aan de vastlegging van dit gegeven.

Gister genoten van het concert op de dars in de grote boerderij van Gerda Govers in Oterleek. Een prachtige locatie, volop toen, met muziek van toen en nu. Jarenlang werden hier in de zomermaanden concerten gegeven. Op zondagochtend, koffie erbij, mooi! Veel mensen genoten ervan. En ook zondag genoten we weer. Het was het laatste concert en Gerda verzorgde het zelf, samen met pianist/zanger Wil Luiken. De sfeer was bijzonder, de liederen ontroerend en blij makend. Na afloop een staande ovatie. Stille hoop bij velen dat er toch ooit meer concerten zullen volgen.
In ieder geval zijn er op de dars twee West-Friese optredens. Daar wil ik even reclame voor maken. Op 12 en op 19 juli is er een West-Fries programma. Opgetreden wordt door: Ant Hemmer, Siem de Haan, Bregt Buishand, Ina Broekhuizen, Gerda Govers en de begeleiding is in handen van Wil Luiken. Op 19 juli doen Aaf de Vries en Kees Ruiter ook mee.
Het optreden begint om 12 uur, reserveren is gewenst: 072-5039708. Adres: Noordschermerdijk 4 in Oterleek. Iedereen van harte welkom, we zullen er een mooie middag van maken met liedjes, verhalen en rijmen.

Bij de serie West-Friesland Toen & Nu wordt uitgegaan van erfgoedobjecten, zoals een gevelsteen, een molen of een vuurtoren.

Gevelsteen.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.