Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 8 juni

Historie uitdragen

Hoe draag je de historie van je dorp, je stad of je regio uit? Hoe breng je de verhalen en de feiten onder de mensen? En waarom zou je dat eigenlijk doen? In het heden gebeuren al zoveel dingen, de meeste mensen al moeite hebben om dat goed bij te houden. Waarom dan nog meer gegevens en beelden over ‘vroeger’ voorschotelen?
Ik denk dat het goed is om te weten wat er in het verleden gebeurde, hoe er geleefd en gewerkt werd, welke conflicten en welke tradities er waren, welke strijd geleverd en welke feesten gevierd. Wie weet heeft van het verleden kan het heden beter begrijpen en ook wellicht relativeren. Wie het verleden kent, begrijpt waarom dorpen zo gebouwd zijn, waarom er sloten zijn en waarom die zo lopen, waarom boerderijen er juist zo uitzien, waarom hier zaadteelt is en bollenteelt, waarom de dijken er zijn en de steden. Dan kun je ook vechten voor het behoud van waardevol landschap en beeldbepalende panden, omdat die vertellen over het verleden, dat ook jóuw verleden is.

De oude kaart van West-Friesland in het Westfries Archief. De oude kaart van West-Friesland in het Westfries Archief wordt met aandacht bekeken door Kees Veken, Tiny Morsink en Aaf Korver.

Een filosofische inleiding. Ingegeven door enkele gebeurtenissen deze week. Donderdag was de jaarlijkse bijeenkomst van de plaatselijke historische verenigingen in oostelijk West-Friesland in het Westfries Archief. Een goede opkomst die avond. En indrukwekkend om te horen hoeveel er gebeurt in de dorpen en steden ten behoeve van het uitdragen van de historie. Jaarboeken, wandelingen, fietstochten, lezingen, tentoonstellingen, een fotocollectie opbouwen en ga zo maar door. In de pauze bekeken we een bijzondere oude kaart van West-Friesland die het Westfries Archief onlangs in bezit kreeg. We mochten er niet aankomen, er stond een hekje voor, maar sommigen konden het niet laten even te raken aan hun dorp of hoekje land. Cultureel Erfgoed Noord-Holland vertelde over de plannen voor de komende tijd (onder andere over de Hollanddag waarbij erfgoededucatie centraal staat) en ook was er nieuws vanuit het Westfries Archief en vanuit ons genootschap.

Met een kraam op de verenigingsmarkt. Met een kraam op de verenigingsmarkt.

Zaterdagochtend stond de stichting De Cromme Leeck met een kraam op de verenigingsmarkt op het plein van winkelcentrum De Boogerd in Wognum. Belangstelling was er voor de jaarboeken en de andere uitgaven, we konden acht nieuwe donateurs noteren.
Gistermiddag een mooie middag bij het Huis van Oud met een optreden van de Spierdijker Dansers. Veel publiek, mooie dansen, prachtige kostuums, een duidelijke uitleg van deze kostuums en prima muziek maakten het geheel tot een fraai kijk- en luisterspel.

De kerk van De Rijp
De Spierdijker Dansers bij het Huis van Oud in Wognum.

Ook het genootschap draagt de historie van het gebied uit. Binnenkort presenteren we het 76e jaarboek, er wordt gewerkt aan uitgaven over landbouwgeschiedenis in oostelijk West-Friesland, twee lezingen zijn gepland voor oktober en begin juli wordt de gedenksteen bij het graf van onze eerste voorzitter G.C. van Balen Blanken onthuld.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.