Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 2 juni

Rapsodie met blues en walsen

Op de partituur is, voor wie sterke ogen heeft, te lezen Westfriesland Rapsodie. Op de partituur is, voor wie sterke ogen heeft, te lezen Westfriesland Rapsodie.

Vanochtend geluisterd bij de repetitie van het Noord-Hollands Ouderen Orkest. Onder leiding van arrangeur en dirigent Pieter Heertjes speelden de leden de Westfriesland Rapsodie. Voor het eerst hoorden Gerian Helder en ik dit muziekstuk uitvoeren. Het is geschreven en gearrangeerd ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van het Westfries Genootschap. In het stuk zitten acht liederen verweven, sommigen zeer bekend, anderen wat minder. Het was mooi om de rapsodie door de tientallen musici te horen spelen. Gevarieerd: van een bluesachtig nummer (Versie voor jou) tot een wals (Op ’t plointje voor de herberg). De première van de Westfriesland Rapsodie is op de najaarsstreekmiddag op 7 november in de sporthal in De Goorn. Het NHOO geeft dan een bij ons jubileum passend concert van zo’n drie kwartier. Mis dit unieke optreden niet!

Pieter Heertjes dirigeert het Ouderen Orkest, men speelt de rapsodie. Pieter Heertjes dirigeert het Ouderen Orkest, men speelt de rapsodie.

Gister en zondag veel volk bij het museum Huis van Oud. Gister lag het museum in de fietsroute van de ANV West-Friesland. Ook was er open dag bij het veehoudersbedrijf Hartog aan de Bobeldijk. Deze activiteiten zorgden voor veel fietsverkeer in de omgeving. Het was dan ook een prachtige rit, met wind en zon, groene weilanden en wolkenloze blauwe lucht. West-Friesland op z’n best!
Donderdagavond waren de aspirant dialectschrijvers weer bij me ‘op les’. Mooie avonden zijn dat, waarop we van elkaar en met elkaar leren. Woorden en uitdrukkingen komen voorbij, verhalen en anekdotes. Doel is: zo goed mogelijk West-Fries schrijven, een leuk en leesbaar verhaal of rijm maken en ook zo leesbaar mogelijk schrijven (interpunctie, indeling van de tekst e.d.).
Deze keer was de opdracht om te letten op een pakkende eerste zin en een boeiende laatste zin (de clou dus).
Het zou aardig zijn wanneer het idee om een ‘praatgroep West-Fries’ in het leven te roepen, van de grond komt. Gewoon met elkaar praten, misschien aan de hand van een onderwerp, letten op het juiste gebruik van het dialect en het vermijden van té Nederlandse woorden en zinnen.
Donderdagochtend bespraken we dit voorstel ook. Joop van Diepen zal het voortouw nemen. Tevens namen we het programma van de aanstaande Westfriezendag door en ook alvast van de najaarsstreekmiddag. Het lijkt me toe dat het twee waardevolle dagen worden met een afwisselende inhoud.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.