Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 28 mei

Aagie, mook, wiel

Aagie, mook, wiel als West-Friese variant op Aap, noot, mies. Ja, u begrijpt het al. Er zijn plannen voor een West-Fries leesplankje. Marja Koens, schilder uit Groningen, zocht contact met Creatief Westfries om samen woorden en beelden te kiezen die zo goed mogelijk recht doen aan de West-Friese indentiteit.
We hebben een avond zitten prakkezeren en we zijn er nog niet helemaal uit. De klanken moeten natuurlijk kloppen, maar Marja moet ook een mooi beeld zien in de woorden. Zij maakt namelijk van elk plaatje een schilderij.
De klanken aa, oo, ie zijn aangehouden, maar daarna komen er ‘eigen’ klanken als oi, ai en oô.
De zweef staat in Wognum op een mooie, historische plek.De zweef staat in Wognum op een mooie, historische plek.

In Wognum was het kermis van hemelvaartsdag tot en met zondag. Zonnige, vrolijke dagen met veel kleur en gelach. Zaterdag en zondag heeft Rob Kerker filmopnames gemaakt van mijn roim Zweve. Het verhaal dat daarin wordt verteld, werd uitgebeeld door vijf mensen. Dat gebeurde op zaterdag. Na een paar uur ‘werken’ zakten we allemaal uitgeput neer op het terras bij café Stam.
Zondagmiddag droeg ik de tekst voor met op de achtergrond de zweef en de kerk. Oortjes in waardoor ik de muziek hoorde die Wil Luiken bij het gedicht componeerde en speelde. Juist in Wognum staat de zweef op een mooie, historische plek. De opnames zijn bedoeld voor Rondje Westfriesland deel II.
Deze week ook overleg gehad met Cécile Koenjer van het Westfries Museum over de tentoonstelling van West-Friese naïeven, die georganiseerd wordt ter gelegenheid van ons 85-jarig bestaan. De wedstrijd voor amateurschilders leverde al 35 reacties op. Iedereen is uitgenodigd om schilderijen of tekeningen op te sturen naar het secretariaat! Ook het werk van kinderen is welkom!
Vandaag vergaderen we over de Westfriezendag en over de najaarsstreekmiddag. En ook wordt er hard gewerkt aan het nieuwe Vierkant.
Kortom: genoeg activiteiten die op stapel staan! Aan het werk!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.