Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 11 mei

Naar De Rijp en naar de dijk

Een van de (vele) leuke dingen van het Westfries Genootschap is, dat je op plaatsen komt waar je misschien anders niet zo snel naar toe zou gaan. Naar De Rijp bijvoorbeeeld. Omdat dit een mogelijk excursiedoel is voor de Westfriezendag (5 september), wellicht te combineren met Graft. Wim en ik gaan dus op mini-excursie naar die twee plaatsen. Graft is bijzonder. Het oude raadhuis met daarnaast de zerkenvloer en ertegenover een authentiek snoepwinkeltje. De zerkenvloer is het restant van de kerk die in 1951 gesloopt is vanwege bouwvalligheid en gebrek aan onderhoud. De zerkenvloer met ommuring bleef liggen. De grafstenen bevatten een schat aan historische gegevens. De restauratie van de vloer is voltooid in 2007. Op de muren zijn platen bevestigd waar de teksten van de grafstenen in gegraveerd zijn. Indrukwekkend.

De kerk van De RijpDe kerk van De Rijp.

Daarna door naar De Rijp. Een prachtig dorp waar de 16e en 17e eeuwse grandeur vanaf straalt. De kerk is bezienswaardig, met mooi ramen, en in het keurige museum In 't Houten Huis wordt de geschiedenis van het dorp uitgediept. Twee doelen dus plus een aardige wandeling langs de grachtjes en de fraaie monumenten. Dat wordt mijn voorstel voor de excursie. Ook nog naar Graft is te veel voor één middag, misschien kan dat volgend jaar. Enige minpunt is dat de bus niet dicht bij het centrum van de Rijp kan komen. Er zal dus gewandeld moeten worden. Het is echter de moeite waard, dus ik hoop dat dit voor de deelnemers geen bezwaar is.

Zaterdag naar de dijk. Nee, ik ben niet naar Oosterleek gegaan naar de open dag van het HHNK, waarbij de dijkverzwaring bezichtigd kon worden. Wel reed ik naar Medemblik waar, ten huize van pianist Wil Luiken, de liedjes van Aarsom met de wiele op cd opgenomen werden. Op de terugweg reed ik aan de achterkant van de dijk ter hoogte van Twisk. Aan de Wieringermeerzijde is, als herinnering aan de waterkerende functie van de dijk, een deel van de keien blijven liggen. Deze plek staat ook op onze kalender. Ik was hier echter nog nooit geweest. Geklommen op de keien en een foto gemaakt.
De keien aan de dijk bij de Wieringermeer.
De keien aan de dijk bij de Wieringermeer.


's Middags naar de Grote Zomerdijk (Wognum) om nieuwe opnames te maken voor Rondje West-Friesland deel II. In januari gebeurde dat al op het ijs en nu was het tijd voor slootopnames met kikkerdril en watervlooien. Ik had gehoopt op kikkervisjes, maar die waren er nog niet. Misschien volgende week als we voor de laatste keer opnames maken voor het rijm De bullebak.

Opnames bij het Huis van Oud, de camera hou ik alleen maar even vast voor de foto - 
	dus geen nieuwe carrière...
Opnames bij het Huis van Oud, de camera hou ik alleen maar even vast voor de foto - dus geen nieuwe carrière...

Opnames van de liedjes: v.l.n.r. staan te zingen Marijke Smit, Wilfrede Ooijevaar, Joke Ooijevaar en Cobi Schouten
Opnames van de liedjes: v.l.n.r. staan te zingen Marijke Smit, Wilfrede Ooijevaar, Joke Ooijevaar en Cobi Schouten

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.