Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 5 mei

Weer de vlag

Ik begin deze Binnendijks weer eens over de vlag, de vlag van West-Friesland. Na onderzoek en advies van deskundigen op vlaggengebied staat vast dat de vlag met de azuurblauwe ondergrond en de twee aanziende leeuwen plus vijf blokjes in goud als de echte West-Friese vlag beschouwd kan worden. Deze vlag weerspiegelt het oude Friese wapen, dat al in de middeleeuwen werd gevoerd. Dat wapen komt voor in de Hollandse Kroniek (1405-1409) opgetekend door Heraut Gelre. Op dat wapen staan twee aanziende leeuwen omringd door witte penningen. West-Friesland heeft dit wapen gehandhaafd, alleen de witte blokjes (penningen) werden zilverkleurig. Het aantal is later teruggebracht tot vijf en de blokjes werden net als de leeuwen goudkleurig.
Prangende vraag is echter: waarom vijf blokjes? Daar weet tot dusver niemand een bevredigend antwoord op te geven. De steden? Maar dat zijn er vier: Schagen, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn. De Koggen? Dat zijn er ook vier: Geestmerambacht, Schager- en Niedorper Kogge, De Vier Noorder Koggen en Drechterland. Wie heeft een antwoord op de vraag over de vijf blokjes? Een antwoord dat liefst onderbouwd wordt door schriftelijk bewijs. Historici: wij rekenen op u. (Zie ook: Nieuws).

U, als lezer van Binnendijks, hebt het natuurlijk allang gemerkt: onze nieuwe site is klaar! Dankzij de grote inzet van Gerben Kazimier en Chris Kistemaker heeft de site een nieuwe opzet en indeling gekregen. Zaken zijn beter te vinden, de tekst is plezieriger om te lezen en: er kan veel meer op geplaatst worden. Artikelen uit jaarboeken bijvoorbeeld en uit de gedenkwaardige serie De Speelwagen. Ook de stichtingen en commissies kunnen veel informatie kwijt op hun pagina's. Ik hoop dat de site (nog) beter gelezen wordt en dat er voor een ieder veel inlichtingen en wetenswaardigheden over de historie van West-Friesland te vinden zal zijn.

Zaterdag hebben Wim en ik een mooie fietstocht gemaakt in onze buurprovincie Friesland. We reden naar het Elftedentocht-monument. Een brug waarop duizenden tegeltjes aangebracht zijn met daarop foto's van rijders die deze tocht ooit volbrachten. Tezamen vormen die tegeltjes een afbeelding van drie schaatsers. Na wat zoeken ontdekten we ook het tegeltje waar de foto van Wim opstaat. Een bijzonder gedenkteken!
Het Elfstedenmonument met de duizenden blauwe tegeltjes.
Het Elfstedenmonument met de duizenden blauwe tegeltjes.


Zondag ‘jonge dieren dag’ bij het Huis van Oud. Op het erf stonden konijnen, cavia's, geiten, schapen met lammeren, kippen, kalfjes en paarden. Bij elkaar een heel beestenspul, dat veel bekijks trok. Gelukkig werkte het weer mee! Ook de tentoonstelling over het boerenleven in de stallen werd goed bezocht.

Fietsen in Friesland.
Fietsen in Friesland.

Konijntjes aaien tijdens de jonge dieren dag bij het Huis van Oud.
Konijntjes aaien tijdens de jonge dieren dag bij het Huis van Oud.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.