Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 21 april

Melkfabrieken en muziek

Een wat filosofische Binnendijks deze keer. Oorzaak: de laatste voorstellingen van Aarsom met de wiele, de voorbereidingen voor de tentoonstelling Boter, kaas en eieren en de donateursconcerten van het Noord-Hollands Ouderen Orkest (NHOO).
In het weekend drie keer 'Aarsom'. Mooie uitvoeringen, goede reacties.
Zondag de laatste keer: grimeren, geluid testen, een spelletje doen buiten rond de kastanje voor het dorpshuis, samen soep en brood eten, een speech van de regisseuse, de bezoekers vullen de zaal, geroezemoes, Wil Luiken die sfeer schept met zijn pianospel, zit iedereen? En dan sta je daar weer voor die volle zaal, allemaal kijkende en luisterende mensen. Vol aandacht. Bloid dat jullie d'r allegaar benne!
Emotie, ook bij de spelers. Eén voorbeeld:
Arie en Bertus praten over het werken op het land, over het hooien en over de koeien. Arie vertelt, starend in de verte, over de ochtenden van vroeger: wanneer je vroeg het land inging om te melken, de koeien leken wel te drijven op de nevel. Dan zingen de zangers het lied Land in de ochtend. Mooi!
En als apotheose de teksten van Bertus en Arie.
Bertus: 'Hé Arie, wakker worre! We leve in een are toid!'
Arie: 'Ja, ja , ik weet 't. En dat spoit me genog.. Weet je - drie dinge zou ik graag nag 'rs doen wulle: een koe met de hand melke, een kalfie d'r of trekke en een end grasland maaie met twei peerde voor de mesien.
Bertus: Ik begroip 't wel, man... Maar wat weest heb, heb weest...'
Beide spelers verlaten, onder applaus, met natte ogen het toneel. Hun laatste zin geldt natuurlijk ook voor het stuk en eigenlijk voor het hele leven.
Toneel is vluchtig, wat rest zijn herinneringen, een paar foto's, de liedjes op een cd.

Melkfabriek De Eendracht in Aartwoud, nu een woonhuis. Melkfabriek De Eendracht in Aartwoud, nu een woonhuis.

Zaterdag hebben Wim en ik foto's gemaakt van melkfabrieken in Berkhout en Aartswoud. De oude foto's hebben we al, de bedoeling is dat deze gebouwen, ten behoeve van de tentoonstelling in het Huis van Oud, ook gefotografeerd worden anno 2009. Nu ben ik zeker al honderd keer door Aartswoud gereden, maar nooit zag ik het huis dat vroeger melkfabriek was. Nu zochten we ernaar en we vonden het meteen. De naam 'De Eendracht' staat er op, de voorkant is nog niet echt veranderd.
Later dacht ik na over de geschiedenis van de melkfabrieken. Tot aan het eind van de 19e eeuw kaasden de boeren zelf. Vanaf die tijd kwam er in elk dorp een melkfabriek (soms zelfs twee, in Berkhout: Concordia en Wilhelmina). Die fabrieken floreerden enkele decennia en gaan dan op in een groter geheel. Worden overgenomen door Aurora in Opmeer bijvoorbeeld. Maar van die eertijds grote fabriek staat nu nog slechts een halve schoorsteen als monument... In honderd jaar tijd: opkomst en ondergang.

Melkfabriek De Eendracht in Aartwoud, nu een woonhuis. Detail: raam.  Melkfabriek De Eendracht in Aartwoud, nu een woonhuis. Detail: muuranker.
Melkfabriek De Eendracht in Aartwoud, nu een woonhuis. Details: raam en muuranker.

Wat altijd blijft is: muziek! En die muziek kan je hart verwarmen, kan je blij maken of steunen bij verdriet.
Gisteravond mocht ik het donateursconcert van het NHOO presenteren. Wat een voorrecht! Mooie muziekkeus, veel blije gezichten. Het publiek heeft erg genoten. Ik herinner me dat mijn ouders ook altijd zoveel plezier beleefden aan deze concerten. In dat opzicht is er dus nog niets veranderd. Want, zoals een tekst luidt uit Aarsom: er verandert veul, maar dut bloift! En met 'dut' werd de liefde bedoeld. Maar daar hoort zeker ook de muziek bij! U kunt nog naar het NHOO komen luisteren: zondag 26 april, in Het Park, om 11.30 uur.

Het allerbelangrijkste is: dat wij, waar wij ook gaan en hoe wij ook gaan, de muziek van het leven blijven horen.
(Theodore Fontana)

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.