Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 14 april

Voorjaar!

Wat hebben we prachtige paasdagen gehad! In jaren is het niet zo zonnig en warm geweest met Pasen. Fietsend of wandelend door West-Friesland zie je het land ontwaken. Waar gister nog alles groen was, pronkt vandaag het geel van de boterbloem en het zachte lila van de pinksterbloem. Nesten worden gebouwd, eieren bebroed en hoog in de lucht klinkt de roep van de kievit.
Vorige week zag ik een valkje staan bidden. Opeens dook hij naar beneden, recht op een nest met eieren of jongen af. De ouders verdedigden hun kroost met niets ontziende slagkracht. Je hoorde de klappen waarmee ze tegen de valk aanvlogen van verre. Maar die liet zich niet van de wijs brengen en bleef hardnekkig zitten. Toen ik de dag erna weer langs het weiland liep, was er niets meer van het drama te bemerken.

Deze fraaie kaaspers (uit 1869) is te zien bij de tentoonstelling ‘Boter, kaas en eieren’ in het museum Huis van Oud.Deze fraaie kaaspers (uit 1869) is te zien bij de tentoonstelling ‘Boter, kaas en eieren’ in het museum Huis van Oud.

Veel natuur dus deze dagen. Wanneer ik over de Grote Zomerdijk rij naar het museum Huis van Oud, geniet ik volop. In de stallen richten we een tentoonstelling in over het boerenleven van vroeger. De titel van de expositie is ‘Boter, kaas en eieren’. Er wordt onder meer aandacht besteed aan het hooien, het melken en het kaas en boter maken. Ook is er informatie over brongasinstallaties. Deze winter is er een dergelijke installatie geplaatst op het erf van het museum. Zondag de 26e zijn we voor het eerst open. Welkom dus, van twee tot vijf uur, iedere zondagmiddag in de zomer.

Afgelopen vrijdagavond zaten alle spelers en medewerkers van het toneelstuk ‘Aarsom met de wiele’ aan de koffie met gebak. Alle voorstellingen zijn uitverkocht en dat mocht gevierd worden! Nog drie keer staat de spelersgroep komend weekend op de planken. En we gaan ervan uit dat iedereen weer genieten zal van spel, zang en dans.
Vrijdagavond was er een tussenrepetitie op het toneel. Echter zonder licht, geluid en dergelijke. De tekst vasthouden tot en met 19 april, dat is van belang, en niet de concentratie verliezen.

Na de presentatie van de nieuwe kalender is deze tweede activiteit in ons jubileumjaar een succes! Op naar de volgende! Dat is de schilderswedstrijd. Het thema is ‘Dit is West-Friesland’. We hopen dat velen een digitale afbeelding of papieren foto van hun werk zullen opsturen naar ons secretariaat.

Donderdag trad ik op in de Remonstrantse kerk in Alkmaar. Wat een interessant pand! Midden in de oude stad, zand op de houten vloer, banken geverfd in stille kleuren. Een voorrecht om daar te zijn en er wat te mogen vertellen over West-Friesland en het West-Fries.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.