Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 31 maart

De vlag en de taal

Gister weer gesproken over de West-Friese vlag. Mede dankzij de inspanningen van vlaggendeskundige Hans van Heijningen beschikken we nu over een aantal boeken waarin de West-Friese vlag beschreven wordt. De vlag die we vorig jaar kregen van burgemeester Van Veldhuizen blijkt de juiste vlag te zijn.
Azuurblauw met twee aanziende leeuwen van goud en vijf gouden blokjes. De vlag komt overeen met het wapen van West-Friesland, deze afbeelding staat op het wapenschild en is onder andere te zien op de gevel van het Westfries Museum in Hoorn.
Tot mijn verrassing kwam ik dezelfde afbeelding vanochtend weer tegen in het Dagblad voor West-Friesland. Hij stond boven een artikeltje over Oôs Joôs. Daarin wordt verteld over de nieuwe cd van deze groep. De titel is Westfrieze. Het blijkt dus dat de vlag herkenbaar is voor de West-Friezen. Ook een makelaarskantoor uit Hoorn gebruikt de afbeelding al in zijn publicaties.
Onze plannen met de vlag zijn nog niet voltooid. Ik hou u op de hoogte.

Optreden in het West-Friese dialect bij de uitreiking van het predicaat 'Kern met pit' in Het Provinciehuis in Haarlem.
Optreden in het West-Friese dialect bij de uitreiking van het predicaat 'Kern met pit' in Het Provinciehuis in Haarlem. (Foto Lex Ruijter)

Vrijdag was ik in het Provinciehuis in Haarlem. Een schitterend gebouw! En het was ook een schitterende middag, want 17 groepen vrijwilligers werden verblijd met het predikaat Kern met Pit. Zij kregen voor hun inspanning een oorkonde en 1500 euro. Twee projecten kregen daarnaast een trofee plus 1000 euro, omdat zij uitstegen boven het gemiddelde qua inzet, uitvoering en aanpak.
Het was een provinciale middag met een West-Fries tintje. Zeven van de zeventien projecten kwamen uit West-Friesland (Hoogwoud, Opmeer, Hoorn, ’t Veld, Hoogkarspel, Blokker en Warmenhuizen). Het project educatieve kinderboerderij Hoogkarspel kreeg bovendien een trofee. Dik verdiend allemaal!
Het West-Friese tintje werd nog eens versterkt door de drie korte optredens die ik mocht doen. De taal én de saamhorigheid en zelfwerkzaamheid van onze streek werden goed over het voetlicht gebracht!
West-Friesland staat ook internationaal in de schijnwerpers. Italiaanse filmers hebben een programma gemaakt over de stolpboerderijen in ons gebied. Zij bleken zeer onder de indruk, vooral van de Westfriese Omringdijk. Zie voor meer informatie: Actueel.

In het blad Onze Taal las ik dat de Unesco de derde editie presenteerde van de Atlas van de bedreigde talen. 2500 van de 6000 talen in de wereld worden met uitsterven bedreigd. Daarbij werd het West-Fries met name genoemd. Volgens de Unesco dreigen uit het Nederlandse taalgebied te verdwijnen: het Limburgs-Ripuarisch, West-Fries, Nedersaksisch en West-Vlaams. Op het bijbehorende kaartje is West-Friesland gesitueerd in Oost-Friesland, dus op welke bronnen deze gegevens berusten is mij niet duidelijk. Gauw maar eens kijken op de site van de Unesco.

Het weekend zat vol met toneel. Drie keer is het stuk Aarsom met de wiele gerepeteerd: op zaterdag en zondag. En wat wordt het mooi! Nu zeker met de decors, de belichting, de geluidsversterking. Zaterdag de première!
Vanaf deze Binnendijks wens ik alle medewerkers en natuurlijk het publiek veel plezier! Toi, toi, toi!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.