Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 23 maart

De dijk, de Hoop en de schoonmaak

En weer stond de Omringdijk, en daarmee ook West-Friesland, in de schijnwerpers. Dat gebeurde zeer nadrukkelijk en op veel verschillende manieren op woensdag 18 maart in Het Park in Hoorn. De middag, georganiseerd door de provincie Noord-Holland, was bedoeld als de kick-off (waarom niet gewoon de aftrap?) voor een totaalproject over de Westfriese Omringdijk. De titel daarvan luidt: De Westfriese Omringdijk: een keten van cultuurhistorie, kunst en recreatie. Het is een meerjarig programma voor 2009-2012 waarin partijen als de provincie, gemeenten, HHNK, ons genootschap en anderen samenwerken aan promotie van bestaande projecten en het initiëren van nieuw aanbod.
Wat gebeurde er die middag zoal? Een paar onderdelen:
- de nieuwe website www.westfrieseomringdijk.nl werd in gebruik genomen,
- de opzet voor het Beeldkwaliteitplan werd gepresenteerd,
- het idee voor een logo en huisstijl was te zien,
- in groepen werd met veel betrokkenheid nagedacht over kansen en bedreigingen en nieuwe mogelijkheden.
De Karavaan reist deze zomer over de Omringdijk en halfweg 2009 vindt de start plaats van een nieuwe routeduiding. Dit is de uitwerking van het plan dat door het genootschap is voorgesteld: maak nieuwe naambordjes op de dijk waarop ook staat: onderdeel van de Westfriese Omringdijk. Dit idee is opgepakt en zal nu op een andere manier vormgegeven worden.
Ook de prijsvraag over de Verbinding werd gepresenteerd: mensen worden opgeroepen om voorstellen te maken om het ‘gat’ in de Omringdijk bij Schagerburg te dichten. Dat gat wordt veroorzaakt door een weg en door het kanaal Stolpen-Schagen. Hier is de dijk geen gesloten ketting meer. Wie maakt de ontbrekende schakel?
Wordt de dijk een hype? Misschien wel. Is dat goed? Tot op zekere hoogte. Aandacht voor cultuurhistorie is prima natuurlijk en de West-Fries is nuchter genoeg om in de gaten te houden dat de dijk, die er al 800 jaar ligt, genoeg potentie van zichzelf heeft. Veel extra poespas zou eerder afzwakken dan versterken, denk ik.

Donderdag was ik even in café De Stompe Toren in Aartswoud. Daar sloten de spelers van toneelvereniging De Hoop hun feest t.g.v. het 125-jarig bestaan af. Kees Modder had een kleine tentoonstelling ingericht over dit jubileum. Heel fraai waren de oude programma’s. Bijvoorbeeld een aankondiging van de Toneelwedstrijd uitgeschreven door de Schager Rederrijkerskamer op Zondag 14 Januari 1900 in het Noord-Hollandsch Koffiehuis. Daar doet ook De Hoop aan mee. ‘Op de dagen der Uitvoeringen zal een Extra-tram loopen van Schagen naar Opmeer, ’s nachts te 1 uur gewone tijd’, zo staat er wervend onder aan het programma. Dit ten gerieve van het publiek uit Aartswoud en omstreken. De fraaie medaille die er gewonnen is prijkte ook op de tentoonstelling.

Tja, en dan op de zonnige vrijdag 20 maart aan de schoonmaak! Dat gebeurde bij het museum Huis van Oud in Wognum. Vrijwilligers van de Rabo-bank kwamen helpen en bestuursleden werkten ook mee. Aan het eind van de middag waren we weer ‘skoôn en op stel’. De foto's vertellen hun eigen verhaal.

 
   

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.