Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 17 maart

Dialecten en boerderijen

Zaterdagmiddag stond in het teken van de Noord-Hollandse dialecten. Op uitnodiging van de werkgroep DIN (Dialecten in Noord-Holland) kwam een aantal dialectliefhebbers naar Hoorn. In ons Timmermansgildehuis zaten we om tafel. Er was koffie en West-Fries krentenbrood. Op de tafels werden boeken, tijschriften en folders uitgestald. Ook, uit Texel, een mooi vierkant boekje met geïllustreerde kinderversjes in het Texels. Om voor te lezen. Een leuk initiatief! En een doosje met spreuken en uitdrukkingen plus de betekenis, keurig op kaartjes gerubriceerd. Op Texel komt een groepje van acht personen regelmatig bijeen om vast te leggen wat er nog bekend is van het dialect op dat eiland. De leeftijd van deze liefhebbers ligt boven de 60.
En dat gegeven was zeer herkenbaar. Teneur: het dialect wordt (nog) gesproken door oudere mensen. De jongeren kennen het niet meer. Wat te doen? Hoe verkrijg je meer belangstelling voor het dialect of is het trekken aan een dood paard? Blijft het bij vastleggen (op schrift of op cd) of is er nog meer mogelijk? Wat dan en hoe dan? Is er een kans op de aanstelling van een streektaalfunctionaris in Noord-Holland?
In en met het West-Fries wordt naar verhouding redelijk veel gedaan. Niet alleen aan vastleggen (Skroivendevort, het dialectdeel in het jaarboek), maar ook aan uitdragen (optredens, toneel, radio, dvd Rondje West-Friesland, West-Friese teksten op onze nieuwe kalender).
Aan het eind van de middag is besloten dat de werkgroep DIN aangevuld wordt met mensen uit andere delen van Noord-Holland, om het draagvlak te verbreden. De groep zal overleggen over een verzoek aan de provincie om een streektaalfunctionaris en zal een plan van aanpak opstellen.
En dan op zondag de lezingen in de serie De rijkdom van West-Friesland. Ook vorige week werden die lezingen gehouden, toen in Wadway en nu in Schagen. Onze bestuursleden Harold Bos en Hans van Kampen gaven uitleg over de buitenkant van de boerderij. Harold ging in op de ontwikkeling van de bouwstijl en de uiterlijke kenmerken, zoals het voorhuis met rouw- en trouwdeur, het metselwerk, het houtwerk en de indeling. Ook vertelde hij over het verschil tussen een West-Friese en een Noord-Hollandse stolpboerderij.
Samen met Hans van Kampen keken we naar kleuren. Hoe wordt verf gemaakt, welke kleuren worden er gebruikt? Wat is West-Fries groen? Er werd met vaart verteld en iedereen luisterde geboeid. Opmerkelijk was dat er veel eigenaren (of eigenaren in spe) van boerderijen aanwezig waren. Daaronder ook een aantal relatief jonge mensen, die het toch weer aandurven om een stolp te kopen! Een goede zaak!
Verder zijn we volop bezig met Aarsom met de wiele. De beide zondagmiddagen zijn uitverkocht en ook de première-avond is al vrijwel vol. Kaarten zijn er nog voor vrijdag 17 en zaterdag 18 april. Er bereiken ons al verzoeken of we het stuk ook op andere plaatsen willen spelen. Dat doen we niet. Het blijft in Abbekerk. En... u kunt er nog naar toe! Maar wacht niet langer met bestellen!

   
Foto 1: Aandacht van Ina Bak en Tom Wester voor de heer Jongerden uit Huizen, die een verhaal voorlas in en over 't Huizers.
Foto 2: Ook Mathilde Jansen (Meertens Instituut), mevrouw Dros en de heer Kuip uit Texel en mevrouw Vos uit Laren luisteren aandachtig.
Foto 3: De heer Kuip neemt de tekst van Nic Vos uit Laren op.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.