Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 9 maart

Best gaan!

Een bedrijvig weekend wat het genootschap betreft. Eerst zaterdag de presentatie van de verjaardagskalender in Hauwert (zie voor uitgebreid verslag de pagina Actueel. Een gezellige ochtend met veel belangstelling! Goed om zo ons 85-jarig bestaan in te luiden. De zon verwelkomde ons bij het witte kerkje in het dorp waar ruim 85 jaar geleden de aanzet gegeven werd tot de oprichting van het Historisch Genootschap Oud West-Friesland. Koffie en een traktatie met het ‘eetbare’ logo van het genootschap stonden klaar. En daarna waren er woorden, gedichten, beelden en muziek. En, niet onbelangrijk, de kalender werd goed ontvangen en vond veel aftrek! Hij is te koop op het gildehuis voor € 7,50 + eventuele portokosten.

Hier heet ik de aanwezigen welkom bij de presentatie van de kalender in Hauwert. Hier heet ik de aanwezigen welkom bij de presentatie van de kalender in Hauwert. (Foto Theo Mes)

Zondag de eerste lezing dit jaar in de serie De rijkdom van West-Friesland. Onderwerp: de buitenkant van de boerderij. Over bouwstijlen en kleurgebruik van de boerderijen uit de 18e en 19e eeuw vertelden Harold Bos en Hans van Kampen. We waren te gast in Wadway, in café De Vriendschap: gevestigd in een voormalige stolpboerderij. Tegenover het café de rijk geornamenteerde stolp van de familie Broers. En rijdend naar Wadway kwam een ieder langs allerlei boerderij-types. Zo reed ik zelf in Wognum langs de boerderij ‘Geloof, hoop en liefde’. De boogerd daarnaast was bezaaid met duizenden sneeuwklokjes: een prachtig gezicht! Op de terugweg hebben de aanwezigen, waaronder veel eigenaren van boerderijen, misschien weer naar de stolpen gekeken, maar dan met de opgedane kennis van de lezingen in hun achterhoofd. Zondag 15 maart worden deze lezingen nogmaals gehouden in zaal Igesz in Schagen (aanvang 14 uur).

Donderdag was ik op bezoek bij Mart Groentjes, de secretaris van de stichting Vrienden van de Stolp. Van deze organisatie hadden we enkele ‘banners’ geleend om onze stand op het Holland Flowers Festival mee aan te kleden. Ik bracht het materiaal terug en mocht meteen een kijkje nemen in zijn oude boerderij aan de Schapenlaan in Bergen. Voor mij een tamelijk onbekend gebied tussen Bergen en Schoorl, heel dichtbij West-Friesland. De stilte heerste er, terwijl je in de verte toch de auto’s zag racen langs het Noordhollands Kanaal. In de stolp zijn tal van onderdelen gebruikt, afkomstig uit oude boerderijen uit de regio. Zo kregen ze weer een tweede, waardevol leven. Mart gaf me een boekje mee met teksten van Ide Min. Deze Bergenaar heeft lang geleden ook teksten aangeleverd voor Skroivendevort en ik heb hem toen een keer geïnterviewd. Ide had een bijzondere manier van schrijven. Hieronder één gedicht uit het boekwerkje, dat door Mart (oomzegger van Ide Min) werd samengesteld.

Het lied van een zwerver

M’n vader gaf me een hamer
m’n moeder gaf me een zoen.
Zo moest ik uit de kamer
de boer op en wat doen.

Ik heb hier en daar gezeten
wat sukkeld en wat lacht.
De hamer gaf me eten
de zoen die gaf me kracht.

Ik heb van ’t bonte leven
veel wit gezien en zwart.
Het zoeken is gebleven
en zoeken is soms hard.

De hamer is versleten
ik weet niet waar hij bleef.
De zoen zal ‘k nooit vergeten
zolang als ik nog leef.

Ide Min

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.