Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 25 februari

Vlag en festival

Tja, die West-Friese vlag. En met name het vaststellen daarvan, dat heeft wat in... Zoals u wellicht weet, kreeg het genootschap op de Westfriezendag 2008 een cadeautje van de Hoornse burgemeester Van Veldhuizen. Het bleek een West-Friese vlag te zijn! Vol trots toonden de burgemeester en ik tijdens de lunch deze vlag aan de leden. Een azuurblauw dundoek met twee gouden aanziende leeuwen en vijf gouden blokken. Net zo als in het wapen van West-Friesland. Al snel kregen we signalen dat deze vlag niet juist was. Het is namelijk niet zo dat een wapen zomaar gebruikt kan worden op een vlag. Met andere woorden: vlag en wapen zijn nooit identiek. En dat is hier wel het geval.
Er is onderzoek gedaan en advies ingewonnen. Want een echte West-Friese vlag is natuurlijk wel een mooi fenomeen. Om uit te dragen en te gebruiken om West-Friesland te promoten. En dat is ook precies het oogmerk van burgemeester Van Veldhuizen. Maar... dit moet wel op een historisch verantwoorde wijze gebeuren.
Maandag hebben we met elkaar gesproken over deze kwestie. Want ook als er dan al een vlag zou zijn of ontworpen wordt, dan kan het Westfries Genootschap deze vlag niet officieel aanvragen. Alleen publieksrechtelijke lichamen kunnen dit doen. Dus wellicht alle West-Friese gemeenten, die samen een aanvraag doen. Gemeentelijk historicus Arie Boezaard zal nogmaals onderzoeken of er echt niets opgeschreven is over de West-Friese vlag. Aan de hand van zijn bevindingen praten we over twee weken verder. Ik hou u op de hoogte!

Een goed gesprek heb ik gehad met de drie leden van de cabaretgroep Westfries Collectief. Ze willen het West-Friese dialect zo goed mogelijk gebruiken en dat is een loffelijk streven. We hebben gesproken over hun teksten en de uitspraak. En ten slotte werden ze als collectief lid van ons genootschap. Best gaan!

Donderdag kwam de kleine schrijfgroep weer bij elkaar. Zes mensen die willen schrijven in het West-Friese dialect. Een inspirerende avond waarbij we van elkaar leren!

Het feestgedruis barstte los op zaterdagochtend. Ik was – als ridder – aanwezig bij de sleuteloverhandiging in het gemeentehuis in Wognum. Altijd een leuk steekspel van woorden voordat de burgemeester de sleutel overhandigt aan de prins. Ook deze keer werden actuele situaties uit het dorp en de regio bekritiseerd. Daarbij natuurlijk volop muziek en zang! En dat was ook het geval bij de optocht op zondag. Geweldig wat een werk er weer verzet is. Niet alleen in Wognum en Zwaag, maar ook op tal van andere plaatsen.

Gister – maandag dus – reed ik naar Zwaagdijk-Oost. Daar wordt ook veel werk verzet, want daar wordt vanmiddag het Holland Flowers Festival geopend. Morgen gaan de deuren voor publiek open. Het genootschap heeft er een stand samen met meelmolen De Hoop uit Wervershoof. De vrijwilligers van de molen hadden al mooie wanden getimmerd, samen hebben we het een en ander opgehangen en morgen stallen we al ons pr-materiaal uit. Morgen bemannen Harold Bos en ik de stand. In kostuum natuurlijk! Komt u ook kijken? Onze stand is op nummer 3.5, vlak naast de jonge dierenhoek.
Het Holland Flowers Festival is geopend tot en met zondag 1 maart van 10 tot 18 uur en op vrijdagavond tot 22 uur. We zullen het genootschap daar op waardige wijze presenteren.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.