Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 2 februari

Nog meer verandering

Het onderwerp ‘verandering’ sijpelde ook door deze week heen.
Naar aanleiding van een gesprek met Ed Dekker besloot ik wat te schrijven over de veranderingen in West-Friesland in de afgelopen 85 jaar. Daartoe sprak ik met vier oudere West-Friezen. Dat gebeurde in grote lijnen aan de hand van de vragen:

Ik kreeg rake antwoorden en deze week zal ik proberen het een en ander te verwerken in een artikel voor ons jaarboek.
Veranderingen horen bij het leven, natuurlijk. Maar ‘vroeger’ blijft trekken. Deze week een poging ondernomen om een kleine reünie te organiseren van de eerste klas van onze lagere school. Hoop dat het lukt. En dan samen kijken naar een dorpsfilm uit begin jaren 60. Toch die nostalgie weer....

Opnames bij mijn gedicht over de bullebak.

Nostalgie was er zaterdagavond ook volop. In Obdam woonde ik een optreden bij van het Westfries Collectief. Het bleek een soort hommage te zijn aan Kees Stet. Naast veel oude verhalen en moppen ook filmpjes waarin een verhaaltje uitgebeeld wordt. Ik betrapte me erop dat ik af en toe met mijn hoofd zat te schudden wanneer het West-Fries of bepaalde West-Friese woorden verkeerd gebruikt of uitgesproken werden.
Dat helpt natuurlijk niet (in het donker), dus ik stuurde gister een mailtje naar de leden van het Collectief met een aantal opmerkingen. Vanochtend al mail en telefoon terug. Of ik naar de teksten wilde kijken, en ja, ook zij wilden het dialect goed gebruiken. Zo helpen we elkaar – met als doel het West-Fries zo zuiver mogelijk te houden.
Wat nostalgie betreft: zaterdag opnames gemaakt bij mijn gedicht ‘De bullebak’. Er lag ijs en in het gedicht staat een zinnetje over ‘skosse trappe’. Bij een slootje aan de Grote Zomerdijk speelden drie buurkinderen de zinnen na en filmer Rob Kerker nam alles op. Tja, ook weer iets van vroeger.
Wat van nú is, is de groep mensen die zich in wil zetten voor de pr van het genootschap. Na mijn oproep in de nieuwsbrief van december hebben zich vijf mensen gemeld.


De kinderen zitten bij een slootje aan
de Grote Zomerdijk.

We gaan binnenkort kennismaken. De eerste activiteit is het Holland Flower Festival, dat van 25 februari tot en met 1 maart gehouden wordt in Zwaagdijk Oost.
Het genootschap heeft een kraampje samen met meelmolen De Hoop uit Wervershoof. Zo timmeren we ook vandaag de dag aan de weg.
En dat doet ook de commissie Kap en Dek aanstaande zaterdag. In café De Ridder in Berkhout worden de kostuums geshowd die de afgelopen maanden gemaakt zijn. Daarna is de veiling van allerlei interessant materiaal: textiel, huishoudelijke zaken, hoeden, sieraden, serviesgoed en dergelijke.
Altijd weer een mooie middag! Ik heb er zin in!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.