Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 26 januari

Verschil en verandering

 

Gelukkig zijn er veel verschillen op de wereld, anders zou het leven wellicht saai en voorspelbaar zijn. Interessant vind ik het om te zien hoe verschillend de plaatselijke historische verenigingen en stichtingen hun werk oppakken en gestalte geven aan hun doelstelling. Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten maar iedere club vult het werk weer op een andere manier in. Het ene bestuur zet zich in voor een fraai jaarboek of een toegankelijke website, de andere organiseert lezingen of richt tentoonstellingen in, een derde houdt jaarlijks een themadag voor de hele bevolking van het werkgebied.
Een vereniging die publicitair sterk aan de weg timmert is de Vereniging Historisch Blokker. Ieder jaar organiseren ze een zogenoemde Blokkerdag. Een dag, die bindt en voor herkenning en gesprek garant staat. Dit jaar was het thema ‘School’. In de Pancratiuskerk waren zondag honderden schoolfoto's te bewonderen, naast allerlei attributen die op school en onderwijs betrekking hebben.


De Blokkerdag werd gehouden in de Pancratiuskerk
in Oosterblokker
In de kerk zelf werden allerlei ‘lessen’ gegeven: catechismus, dictee, zangles (onder leiding van ons bestuurslid Joop van Diepen) en aardrijkskunde. De dag werd geopend met de overhandiging van het eerste jaarboek. Tot zijn grote verrassing kreeg voorzitter Nan Kluft vervolgens een koninklijke onderscheiding voor al zijn werk voor de gemeenschap. Nan liep de hele dag trots rond met zijn lintje.
De Vereniging Oud Hoorn onderscheidt zich door een prima website. Daarvoor kregen ze deze week de landelijke Archieven.nl Prijs 2008 in de categorie historische verenigingen. Een prachtige erkenning van hun site! Gefeliciteerd! Ook aan onze website wordt gewerkt. Binnen afzienbare tijd zal er een nieuwe opzet en indeling te zien zijn onder het vertrouwde adres: www.westfriesgenootschap.nl De rubriek Binnendijks blijft daarop een eigen plaats innemen!
Over verschil en verandering heb ik de afgelopen week regelmatig nagedacht. Dat heeft te maken met het 85-jarig bestaan van ons genootschap en ook met het interview dat vice-voorzitter Gerianne Helder en ik hadden voor het NHD. Daar spraken we over de veranderingen binnen het genootschap. Ik dacht na over het West-Friesland van 1924 en dat van 2009, over de grote veranderingen in die 85 jaar op allerlei gebied. Voor mij is ‘verandering’ het thema van dit jubileumjaar. Het is de rode draad in het muziekspel Aarsom met de wiele en ik verwacht ook bij andere activiteiten.
Gister liepen Wim en ik een rondje om Schagen. Daar zijn wandelpaden gemaakt door de weilanden en langs de Schager Wiel. We wandelden door het gebied dat we beiden zo door en door kennen vanuit onze jeugd.

Wandelen rond Schagen, hier op de
Kakelerpost bij Avendorp
Over het oude, weer in ere herstelde, kerkenpad tussen de Valkkogerdijk en Schagen, dat Wim zich nog goed herinnert, omdat het langs het land van zijn vader liep. Langs de Menisweg (nu deels fietspad) waar we ontelbare malen over reden naar school en trein en sport en werk. Toen: dé weg naar Schagen vanuit het westen, door het open land, af en toe een boerderij, de Verwerkingsinrichting als ijkpunt, altijd wind, de hoge brug over de Schager sloot. Nu: een simpel pad tussen huizen, de helling naar de brug afgevlakt, luwte, een stadse nieuwbouwwijk. In nog geen veertig jaar (bijna) onherkenbaar veranderd. Hoe is het dan met een tijdsspanne van 85 jaar?
Het Griekse motto ‘Alles vloeit en niets blijft hetzelfde’ leert dat verschil en verandering van alle tijden is. Dat weet ik ook wel, maar toch bekruipt je af en toe het gevoel: mag het iets minder gauw? Het genootschap (en ook alle plaatselijke clubs) staat op de bres om de waardevolle zaken uit het verleden te bewaren, te beschermen en uit te dragen. Zeker ook nu, in deze snel veranderende tijd.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.