Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 20 januari

Brongas en toneel

Een roerig weekje met veel voorbereidingen voor zaken die dit jaar zullen plaatsvinden. Wat het genootschap betreft: de verjaardagskalender en het toneelstuk Aarsom met de wiele. Wat het Westfries betreft: de start met een nieuwe groep schrijvers, die aan de gang willen met het dialect. Wat onze plaatselijke historische stichting betreft: vergadering over de tentoonstelling van komende zomer (Boter, kaas en eieren – over het boerenleven dus), de plaatsing van de ketel voor de brongasinstallatie bij ons museum en een vergadering over het jaarboek 2009.
De kalender ‘Markant West-Friesland’ begint kleur en vorm te krijgen. De teksten en gedichten hebben een plaatsje gekregen bij de foto's. Deze week leggen we er de laatste hand aan. Ik verwacht een mooi resultaat. De presentatie is op zaterdag 7 maart in het kerkje in Hauwert. Iedereen is welkom. Wilt u zich wel even opgeven bij ons secretariaat?
Stevig gerepeteerd wordt er in Abbekerk. Iedere vrijdagavond weer en tussendoor ook bij onze repetitor Anja Zander. Sinds vorige week kan er ook op het toneel geoefend worden en dat is meteen een heel ander gezicht. Meer ruimte, meer duidelijkheid. De tekst begint te leven, de liedjes zijn prachtig. Ik werd getroffen door tekst en muziek van onder meer het lied ‘Land in de ochtend’ en ‘Zeg nou maar niks’. Hulde aan componist Cor Silver! Wederom de vraag: komt u kijken? Zie deze site voor het reserveren van plaatsen! Een derde van de kaarten is al verkocht!

De brongasketel wordt geplaatst bij het Huis van Oud in Wognum De brongasketel wordt geplaatst bij het Huis van Oud in Wognum. (Foto Gerard Ariëns)

Zaterdag de plaatsing van de brongasketel bij het museum Huis van Oud. Het zwarte gevaarte stond al maanden op het erf, nadat hij vervoerd was vanuit de Wogmeer. Initiatiefnemer Joop Koning uit Wognum teerde de ketel diepzwart en ook metselde hij de ronde put naast de sloot. Met geduld en precisie zette Anne Boersma met zijn shovel de ketel recht in de put. Applaus volgde! Deze zomer kan iedereen de installatie bewonderen. Nee, werken doet het niet, we hebben geen buis de grond in geslagen. Maar er is voldoende informatie voorhanden om te weten te komen hoe zo’n installatie energie levert voor verwarming en koken.
Donderdag kwamen voor het eerst de nieuwe schrijvers bij elkaar. Nou ja, nieuw.... enkele schrijven al een tijdje. Maar nu dus officieel samen in de klas. En: er zit talent! Dat bleek al uit het voorlezen van het werk dat men meegenomen had. Mooie verhalen en leuke rijmen. Dat belooft wat. Behalve over schrijven praten we ook over West-Friese woorden en uitdrukkingen en uitspraak: zo leren we van elkaar.
Weet u wat me stoorde in een bericht in de krant van vandaag? Daar werd gesproken over de plannen voor het ‘twaalfuurbeleid’ van de horeca (na twaalf uur niet meer het café in) en, zo werd er gesteld, dit beleid geldt voor West-Friesland en Schagen....

Toneelrepetitie in Abbekerk, het West-Friese stuk ‘Aarsom met de wiele'.

   
Foto 1: Jan Dekker (Obdam) en Aris Appel (Hoogwoud) spelen twee handelaren.
Foto 2: In de pauze tracteert Aris vanwege zijn verjaardag. Hier wordt hij gefeliciteerd door Joke Ooyevaar.
Foto 3: De beide heren bij de kraam van Roos (Erna Huisman uit Wadway).

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

462. 't Kind zat te gnokken (begerig te kijken) naar al dat lekkers.
Als moeder vlees snijdt, staat de hond erbij te gnokken.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.