Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 12 januari

Skik op skase!

Skik op skase is de titel van een bloid liedje van Oôs Joôs. Nou, skik hebben we gehad deze week. Vooral zaterdag was het goed schaatsweer. Ik reed in het zonnetje over een prachtige brede sloot van de Lekermeer naar Bobeldijk. Daar had de plaatselijke ijsvereniging een mooie baan gecreëerd. Met een koek-en-zopie, waar chocolademelk, erwtensoep en worst verkocht werd, met stevige banken op het ijs, met palen waar aan lange snoeren de lichtbolletjes bungelden en ook met eigen sleeën. Op die sleeën werden zondag priksleewedstrijden gehouden, na de schaatswedstrijden voor jeugd en volwassenen. En dat gebeurde in heel veel West-Friese dorpen. Een sfeervol beeld, dat herinneringen opriep aan vroeger tijden. Maar vandaag, maandag, is de wind gedraaid en het weer veranderde op slag: bewolking en dooi.

Woensdag werden de twee fietspaden tussen Zwaagdijk-West en Nibbixwoud geopend door gedeputeerde Mooy. Eén pad voert door het Kromme Leek-gebied. Twee bruggen leiden de fietsers en wandelaars over dit voormalige veenriviertje. Een mooi gebied, een oud gebied, een kwetsbaar gebied. Het zou een goede zaak zijn dit deel van West-Friesland te houden zoals het is: met weilanden en fruittuinen, met het kronkelige water en de rust van het land. Zowel wethouder Gutter als raadslid Arie Schouten en ikzelf hielden een pleidooi om hier zeker geen woningbouw te ontwikkelen.

Donderdag vergaderde het dagelijks bestuur van het genootschap. Voorafgaand aan die vergadering werd de samenwerkingsovereenkomst getekend met de Vereniging Monumentale Westfriese Kerken (zie Actuele zaken). ’s Middags trad ik op met Piet Zee uit Twisk. Hoewel ik veel van zijn verhalen ken, was het toch weer genieten. Zijn timing en woordkeus zijn bewonderenswaardig. Ook z’n West-Fries is goed. Hij is voor mij een waardig opvolger van Kees Stet.

Vrijdagavond naar Abbekerk: repetitie van het muziekspel Aarsom met de wiele. Voor het eerst konden we op het grote toneel terecht. Dan zie je zo’n productie groeien. En je ziet ook wat er (nog) niet goed gaat, wat er veranderd worden moet, e.d. Vanochtend vergaderden we over de decors, het achterdoek, de rekwisieten, de pr, de kaartverkoop enzovoort. Ja, het vergt heel wat voorbereiding om het spel gestalte te geven. U kunt ons trouwens wel helpen: we zoeken nog oude heiligenbeelden (niet al te groot). We zullen er heel goed op passen, dat beloven we! Hebt u nog zo’n beeld staan, op zolder, in een donker hoekje, op de kast? Het zou mooi zijn wanneer we het zouden mogen lenen! En... hebt u al kaarten voor dit spel? Wacht niet met bestellen, vooral de zondagmiddagen gaan heel snel! Kijk voor informatie op de pagina met actuele informatie.

Foto 1. Opening fietspad over de Leek tussen Zwaagdijk-West en Nibbixwoud.
Foto 2. Gaat dit gesprek over het Kromme Leek-gebied?
Foto 1. Opening fietspad over de Leek tussen Zwaagdijk-West en Nibbixwoud. De genodigden staan op de brug over de Kromme Leek.
Foto 2. Gaat dit gesprek over het Kromme Leek-gebied? V.l.n.r. wethouder Gutter, raadslid Schouten en gedeputeerde Mooij.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.