Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2009 » 7 januari

Plannen

De eerste echte week van 2009 is nog maar net begonnen. En het plannen maken ook.
Maandag vergaderd met het werkgroepje dat van plan is om bij de provincie een gesprek aan te gaan over een streektaalfunctionaris voor Noord-Holland. De afgelopen tijd hebben we contacten gelegd met andere dialectsprekers in de provincie. We vroegen hen wat ze zoal doen om hun dialect vast te leggen en uit te dragen. Het blijkt dat van Huizen tot Texel individuen en groepen bezig zijn met hun streek- of dorpstaal. Neem bijvoorbeeld Egmond: derps in Egmond aan Zee, in Egmond-Binnen en Egmond aan de Hoef een uitspraak, vergelijkbaar met het West-Fries. Het plan is om eerst alle mensen die zich bezig houden met ‘hun’ dialect uit te nodigen in Hoorn. We wisselen dan ervaringen uit en kijken of er draagvlak is voor onze plannen.

’s Avonds vergadering in het museum Huis van Oud. Plannen maken voor het komende zomerseizoen. Het vroor die avond pittig, dus het contrast was groot. Toch hebben we gezamenlijk een opzet gemaakt voor het programma van alle eerste zondagen van de maand. Nu dus regelen en bellen of dat allemaal gerealiseerd kan worden.

Gisteravond de laatste avond met het ‘kloine skroifgroepie’. Deze keer in het Timmermansgildehuis, want het was een afscheidsavondje en de partners mochten ook mee komen. Alle schrijvers lazen twee van hun mooiste teksten voor. En ik was ‘groôs’ op ze. Het waren stuk voor stuk mooie verhalen en rijmen. En er was goed nagedacht over de aanwijzingen die ik in de loop van het jaar gegeven heb. Vijf schrijvers gaan nu naar de ‘grote’ groepen, één blijft nog een jaartje bij mij op les.
Volgende week donderdag beginnen we weer met een nieuwe groep van zes personen, die belangstelling hebben voor het schrijven in het dialect. Mooi! Ook bij Siem de Haan begint een groep van zes, dus bij elkaar twaalf aspirant-leden voor Creatief Westfries. En er staan er alweer drie op de wachtlijst voor 2010.

Ja, en dan gister voor het eerst weer eens op het ijs. Dat was wel wennen na zoveel jaar. Het ging nog niet wild, maar de drang om te schaatsen was groot. Wat is er mooier dan tussen de witte weilanden door te rijden met de zon op je toet. Hopen dat dit weer nog even stand houdt!


De leden van 't kloine skroifgroepie waren voor het laatst bij elkaar.
V.l.n.r. Ron Hoogland (Zuid-Scharwoude), Ruud Schouten (Scharwoude), ikzelf, Klaasjan Bak (Valkkoog), Netty Zander (Hoogwoud) en Nico Groot (De Goorn).
Meindert Reus uit Grootebroek ontbreekt op de foto.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.