Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 13 oktober

West-Fries in kerk en café

Wat zijn er veel mooie dingen gebeurd dit weekend!
In de eerste plaats was ik vrijdag bij een repetitie van het nieuwe toneelstuk Aarsom met de wiele. Goed om te zien hoe dit vordert en hoe de karakters gestalte krijgen. Ik ben me ervan bewust dat het geen makkelijk stuk is en ook niet zo heel vrolijk. Er komen aardig wat problemen in voor. Geen blijspel dus deze keer, maar zeker wel een mooi kijk- en luisterspel.

Zaterdag nam ik een kijkje bij de kunsttentoonstelling in het museum Huis van Oud. Zeven Wognumse kunstenaars exposeerden daar hun vaak heel verrassende werken. De stallen van het Huis van Oud bleken een unieke galerie te zijn. Voor herhaling vatbaar!

Ja, en dan zaterdagavond. Op naar Obdam! Naar de kerk! Daar werd een West-Friese viering gehouden ter gelegenheid van het patroonsfeest van Sint Victor. Het thema was ‘Sint Victor: een Westfries’. Medewerking verleende de groep Oôs Joôs (een band die West-Friese teksten zingt op bestaande, bekende melodieën uit de jaren 60 en 70, bijvoorbeeld van de Stones) en ook Tom Wester en ik droegen ons steentje bij. Plus natuurlijk pastoor Paul Vlaar, die deze hele viering in elkaar gezet had (met enige hulp van ons). Dé trekker van de avond was vanzelfsprekend Oôs Joôs! Toen ik aankwam, kon ik maar met moeite de kerk binnenkomen. Achterin stonden de mensen al! Stoelen en banken waren reeds bezet. Gelukkig wist ik dat er vooraan een stoel voor me vrijgehouden werd.
Al meteen aan het begin barstte de muziek los: Ik ben d'r ien van Steltenpoôl en ik kom uit de Streek! Naast me stonden vijf, zes kleine meisjes bij elk liedje mee te zingen en te hupsen. Tussen de muziek door wist Paul momenten van stilte en inkeer te creëren. Er was dus zeker ook sprake van een gewone viering met gebed, schriftlezing, overweging en communie. De meeste keren sprak Paul Nederlands, maar hij refereerde op veel manieren aan het dialect en doorspekte zijn overweging met West-Friese anekdotes en zinnen. Zo vertelde hij over het gebruik van voorzetsels in het dialect. Wij zeggen bijvoorbeeld: Jan is trouwd an Ketrien. Terwijl het in het Nederlands is: Jan is getrouwd met Katrien. Zo kun je in het dialect zeggen: de koeien lope over 't spoor. Dat betekent niet dat ze op de spoorlijn lopen, nee, ze lopen op ’t land, dat aan de andere kant van de spoorlijn ligt. De schriftlezing ging over Jezus die over ’t water loopt. Och, dacht Paul hardop, zou de schrijver het op z’n West-Fries bedoelen, dus: over ’t water is gewoon: aan de andere kant van ’t water?
Opvallend was dat de kerkgangers van alle leeftijden waren. Ik weet dat er iemand zat van 90 jaar, maar er waren ook kinderen van een jaar of vijf. Een mooi gebaar van Paul, vond ik, dat hij de kinderen die meeliepen in de communierij, maar die nog geen eerste communie gedaan hadden, zegende met een kruisje op hun voorhoofd. Na afloop werden de eerste Sint Victor-bollen verkocht: narcissenbollen, speciaal geteeld voor de parochianen in Obdam. In het voorjaar wordt het daar dus een echt geel narcissenfestijn!

."
West-Friese viering in Obdam. Hier lees ik een gedicht voor, achter me staat de groep Oôs Joôs klaar om op te treden, rechts is nog net pastoor Paul Vlaar zichtbaar. (Foto Netty Zander)

En dan vanmiddag de eerste verhalenmiddag! Een succes! Ongeveer negentig luisteraars zaten er in café De Vriendschap. Ze hoorden zeer verschillende verhalen, onder meer sagen en legenden, een spookverhaal, familieverhalen, herinneringen en vertellingen met een historisch tintje.
Op 19 oktober ‘verdoene’ we het nog eens in Schagen. Komt u ook? Het is beslist de moeite waard. Zie ook: actueel.
Een dag ervoor is de dwangburchtenexcursie, georganiseerd door Netty Zander. Van harte aanbevolen! Zie hiervoor ook: actueel.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.