Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 14 april

Mooie momenten deze week

Mooie momenten deze week.
Ik noem er een aantal.
1. Dinsdag Rondje Cultuur in Enkhuizen. We zijn te gast in de fraaie vergaderkamer van de Westerkerk. Goudleer behang, een tafel uit de 17e eeuw, stoelen met geborduurd gemeentewapen. Voorwaar, we zitten op chic!
Daar ontvangen we vier groepen VMBO leerlingen (3e jaars). We vertellen ze over West-Friesland, de kenmerken van deze regio en over het genootschap.
Natuurlijk hoort daar ook uitleg over het dialect bij.
Jongen 1: ‘De tweede generatie spreekt al geen West-Fries meer. Ik denk dat het dialect over vijftig jaar niet meer bestaat.’
Jongen II: ‘Nou joh, daarom doen deze mensen nu hun best. Om ’t toch nog te bewaren.’
Kijk, die heeft het begrepen. Of het lukt? De tijd zal het leren.
2. Woensdag vijf lessen over het West-Fries gegeven op de Jozefschool, een basisschool in Venhuizen. Het gaat leuk, vooral de kinderen uit groep 7 en 8 zijn zeer geïnteresseerd, met als klap op de vuurpijl de groep van een meester die afkomstig is uit Lutjebroek. Hij heeft veel op met het West-Fries en spreekt de kinderen in het dialect toe (niet aldoor, hoor!).
Hij heeft, voordat ik kwam, gezegd dat ik een bekende schrijfster ben (o.a. van de Westfriese Spreukenkalender, die ze allemaal kennen). Wanneer ik de klas binnenstap, zie ik dat bijna alle kinderen een klein briefje voor zich hebben en een pen. ‘Wat is daar de bedoeling van?’ vraag ik. Het blijkt dat ze allemaal een handtekening willen hebben! Natuurlijk heb ik na afloop van de les een rondje ‘handtekeningen geven’ gedaan.
3. Donderdagavond: een gedenkwaardige avond in Berkhout! Familie en vrienden van Cor Silver, met in ons midden burgemeester Leonie Sipkes van Koggenland, overvallen hem die avond thuis. Verbazing, verwondering: hoe komen jullie hier allemaal en wat komen jullie doen? De ambtsketen die de burgemeester om heeft en haar toespraak verklaren de overval. Met veel genoegen speldt zij een koninklijke onderscheiding op bij de verbouwereerde muzikant. Toegekend vanwege zijn vele verdiensten op muzikaal en tekstueel terrein. Dik verdiend! Dank aan Tiny Morsink uit Opperdoes die zich grandioos ingezet heeft voor de toekenning.
4. Vrijdag inpakken van ’t Vierkant! Altijd gezellig. Er wordt door de vrijwilligers hard gewerkt, maar er is ook tijd voor gepraat en humor. Eigenlijk een aaneenschakeling daar van mooie momenten.
’t Vierkant ziet er weer aantrekkelijk uit. Met nieuws en wetenswaardigheden.
U leest onder meer over de streekmiddag in Opperdoes. Ik hoop daar velen van u te ontmoeten!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.