Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2008 » 28 januari

Boeken

Deze weken lijkt het de tijd van boeken. Voor de stichting De Cromme Leeck zijn we druk bezig met het samenstellen van het jaarboek, dat in april uitkomt. Pas als je zelf te maken hebt met dit werk, weet je hoeveel tijd het kost om alles gedegen en volledig op papier te krijgen: foto's, onderschriften, kaartjes, correcties - alles krijgt aandacht. Een hele klus, maar er is ook veel voldoening wanneer je dan uiteindelijk zo’n nieuw (lekker ruikend) boek in handen krijgt. Donderdag was ik bij de uitreiking van het boekwerk Hoorn oh ja 2007. Altijd weer een lezenswaardige uitgave met een overzicht van het nieuws uit deze stad, dit jaar aangevuld met een katern over Hoorn 650 jaar stad. Veel foto's ter illustratie en dat maakt een boek aantrekkelijk.
Gister bezocht ik de Blokkerdag. Een dag waarop alle leden van de historische vereniging Blokker hun jaarboek op kunnen halen. Tijdens deze dag (dit jaar trouwens zaterdag én zondag) worden er allerlei nevenactiviteiten georganiseerd. De locatie was het veilinggebouw Op hoop van zegen. Een van de attracties was een film over de festivals die daar tien jaar lang gehouden werden (van 1956 Dutch Swing College Band tot 1965 de Pretty Things). Prachtige taferelen van ontvangst en optredens van onder meer Benny Goodman, Fats Domino, the Blue Diamonds en natuurlijk de Beatles. Kreten van herkenning in de zaal, even was men weer terug in de tijd.
Het jaarboek van Blokker bevat ook veel foto's. En die bekijk je altijd als eerste. Onderschriften lezen en pas veel later het bijbehorende artikel. We leven in een beeldcultuur, een beeldmaatschappij. Daar haakt ook het genootschap bij aan. In ons jaarboek, waaraan deze maanden hard gewerkt wordt, staan steeds meer foto's. Deze site en de vorig jaar gemaakte dvd zijn ook voorbeelden van het gebruik van beeldmateriaal.
Ik las zaterdag in onze oude ‘bundels’, deel 14 en 15, uitgegeven in de jaren ’40. Geen illustraties, dat niet, maar wel interessante verhalen over historie en dialect. Dit jaar verschijnt het 75e jaarboek van ons genootschap: een mijlpaal! Die 75 boeken vormen een rijke bron van informatie over zoveel uiteenlopende onderwerpen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat plaatselijke historische verenigingen regelmatig artikelen uit onze bundels West-Friesland Oud & Nieuw overnemen en publiceren in hun jaarboek.
Kruisbestuiving dus: een goede zaak.
Want het is van belang dat de kennis over West-Friesland op zoveel mogelijk manieren verspreid wordt.
Interesse in artikelen uit onze jaarboeken? Kijk voor titels eens op deze site, onder ‘index alle jaarboeken’. En hebt u de nieuwe kaartjes van West-Friesland al gezien op de openingspagina?
Met de Omringdijk er duidelijk ingetekend. West-Friesland: een dijk van een streek!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.