Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 17 december

Deurgeefkaart en afscheid

Zo, de kerstboom staat, de kaarten hangen vrolijk aan een lijntje in de kamer. Gister opende ik de doos met versierselen en daar bovenop lag... ta-ta! de deurgeefkaart van ’t Westfries Genootschap! Vorig jaar kreeg ik die, tot mijn genoegen, toegestuurd.
Deurgeefkaart zult u misschien zeggen. Ja, die is bij het begin van het nieuwe millennium naar alle leden gestuurd is met het verzoek om de kaart aan het eind van het jaar, vergezeld van een wens voor West-Friesland, naar een bekende te zenden. Ieder jaar moet de kaart doorgestuurd worden en eind 2009 zendt de laatste ontvanger hem naar het secretariaat van het genootschap.
Drieduizend kaarten zijn er in 1999 verzonden. Het idee was van Joop van Diepen en Netty Zander. Zij, en uiteraard ik ook, zijn erg benieuwd hoeveel kaarten er tien jaar later terug zullen komen in Hoorn.
Om u even een indruk te geven van de reis van de kaart die ik kreeg, meld ik u de verzenders: Klaas Hemke (Wieringerwaard), Ger Hemke (Hoogerheide), Piet Grootes (Molfsee, Duitsland), Nel Mol (De Gouwe, Hoogwoud), Marry Smak (Lutjewinkel), E. Stuurman (Breezand) en de familie Van Oppen (Gerwen, Noord Brabant). Ik stuur de kaart naar onze nieuwe secretaris Stan Nuveen, dan is hij ook meteen op de hoogte van dit fenomeen.
Vrijdag is de inpakploeg aan het werk geweest in het Timmermansgildehuis. Een trouwe groep mensen, die vier keer per jaar klaar staan om Vierkanten, het jaarboek en de nieuwsbrief in enveloppen te doen. Dank aan hen en aan alle andere vrijwilligers die zich inzetten voor het genootschap!
Zaterdag was ik te gast in de laatste uitzending van het radioprogramma ‘Efkies mooi anzitte’ op radio Wieringermeer. Dit West-Friese programma wordt gepresenteerd door Marijke Smit uit Opperdoes. Ze begon hiermee op 30 januari 2000 en toen was ik haar eerste gast. Iedere maand verzorgde Marijke een programma van een uur met een gast die West-Fries praat. Dat gesprek werd gelardeerd met uitsluitend West-Friese liedjes. Een gezellig en informatief uur is het steeds geweest. Ieder programma werd op cd opgenomen en de gast kreeg naderhand die cd. Maar ook Marijke hield een exemplaar. Zij is nu in het bezit van 104 cd’s met daarop een schat aan gesprekken, verhalen en gedichten. Goed gearchiveerd en dus een waardevol bezit!
De laatste uitzending verliep heel plezierig. Marijke had zich goed voorbereid. Samen keken we terug op de acht jaar tussen 2000 en nu. Er is veel gebeurd in die tijd en daar praatten we over. Aan het eind bedankte ik Marijke namens de leden en het bestuur van de stichting Creatief Westfries van harte voor haar jarenlange inzet en enthousiasme. Er waren cadeaus en koffie met taart. Een gezellige, maar toch ook, vanwege het afscheid, een wat weemoedige ochtend.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.