Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 4 december

Gedichten en genootschap

Nog helemaal vol van surprises en gedichten. In het weekend Sinterklaas gevierd met ons gezin en gisteravond met de skroifgroep Langedoik I. Ik ben blij dat dit traditionele Hollandse feest weer meer gevierd wordt en dat de trend van ‘pakjes onder de boom met kerstmis’ schijnt te kenteren.
Bij de schrijfgroep natuurlijk allemaal gedichten, over een ‘extreme make over’ van de Sint, politiek getinte rijmen plus een rijm over het Westfrieslandspel.
Een citaatje uit ‘Moderne toide’, geschreven door een bekende Rijmpiet uit het Heerhugowaardse.

En ik heb de leste jare
iederien die weet dat wel
nou ok vrouwelijke Piete
van die leuke vlotte griete
‘k noem zô’n moid maar: Pieter-Nel.

En die Piete binne, zeg maar,
nou ok heêl wat minder zwart.
je mag niet meer discriminere
en ze lope alle kere
zonder roe en zonder gard.

Wat het genootschap betreft:
De nieuwsbrief die alle leden, samen met een verzoek om betaling van de contributie, half december thuiskrijgen, is klaar. In mijn voorwoord meld ik (ik verklap het alvast) dat we er tot eind november 113 nieuwe leden bij gekregen hebben! Een prachtig resultaat! Ik ging voor 100 nieuwe leden, dus die limiet is ruimschoots gehaald. En... het jaar is nog niet om! U kunt altijd nog iemand lid maken van het genootschap. Een mooi cadeau voor een late Sint of misschien toch voor onder de kerstboom. Of gewoon als bedankje aan het eind van het jaar.
Vorige week vergaderde kluster II. Nieuwe plannen voor 2008 zijn in de maak. We bespraken de voorjaarsstreekmiddag (zaterdag 17 mei in Opperdoes) en hoe we om zullen gaan met het groeiend aantal vragen dat ons bereikt om medewerking aan diverse projecten.
Netty Zander vertelde dat de Westfriese Omringdijk volgend jaar 25 jaar monument is. Dat moet gevierd worden! En zo kan de dijk extra in de schijnwerpers worden gezet. Nodig, vindt Netty, want veel mensen weten niet eens waar en wat die dijk is en dat het de grens is van West-Friesland. Ze roept iedereen op om ideeën aan te dragen voor het komend ‘dijkjaar’. Samenwerking met het Noordhollands Dagblad, radioprogramma Pratendevort en de ‘doiksait’ van Sjaak Bos is mogelijk. U zult er vast meer van horen. Ideeën welkom bij Netty!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.