Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 19 november

Kroniek en rijkdom

Twee middagen om even bij stil te staan deze week.
Op donderdag de 15e de presentatie in de Hoornse Oosterkerk van de Kroniek van Velius. De Vereniging Oud Hoorn vierde het 90-jarig jubileum (ja, een nog oudere club dan het genootschap!). Trouwens, de bekende J. C. Kerkmeijer stond aan de wieg van beide verenigingen.
Een volle kerk, gedreven sprekers, prachtige zang van de Hoorns Kamerkoor. Het eerste exemplaar van de, in leesbaar Nederlands vertaalde, kroniek kreeg Rens Vriend uit Andijk. Hij is de jongste nazaat in de vrouwelijke lijn van de Hoornse arts Theodorus Velius (Dirck Seylmaecker). Enthousiast poseerde Rens voor de fotografen met de twee delen van de kroniek hoog boven zijn hoofd geheven. Er waren nog meer cadeaus voor Rens: een grote lijst met foto's van Velius en van hemzelf en, als klap op de vuurpijl, een Feyenoord tenue. Want van die voetbalvereniging is hij fan. Ton van Weel vroeg hem wat hij het mooiste geschenk vond. Tja, waarschijnlijk toch wel het voetbalshirt... Maar diplomatiek antwoordde Rens: „Alles!” En de kroniek, daar ging hij een spreekbeurt over houden. Chapeau trouwens voor de auteurs, Rob Resoort, Jan Plekker en Ben Leek, die het hele werk van Velius hebben doorgespit, vertaald en van commentaar voorzien. Ruim 3,5 kilo Hoornse geschiedschrijving heeft dat opgeleverd. Voor inlichtingen over deze boekwerken: www.oudhoorn.nl
En gister, zondag dus, organiseerde het genootschap zelf een middag voor leden belangstellenden. Harold Bos, kunsthistoricus en bestuurslid, zou vertellen over het interieur in West-Friese boerderijen van 1700-1900. Dit was de eerste lezing in de serie ‘De rijkdom van West-Friesland’. Onder die noemer zullen er met enige regelmaat lezingen gehouden worden over allerlei facetten van de West-Friese historie en de cultuur. De bedoeling is dat dit gebeurt in Hoorn en Schagen. Iedereen kan zo binnenlopen, opgeven hoeft niet. Dat houdt in dat je van te voren niet weet hoeveel mensen er zullen komen.
Deze eerste lezing was een experiment. Zou zoiets aanslaan? Is zondagmiddag een goed tijdstip? Vóór half twee stapten, naar goed genootschapsgebruik, de eerste gasten al binnen. De zaal liep vol. Uiteindelijk waren er ruim zestig belangstellenden aanwezig. Harold vertelde duidelijk en met veel kennis van zaken. De aanwezigen luisterden geboeid en stelden ter zake doende vragen. Naar mijn idee: experiment geslaagd en voor herhaling vatbaar. Wellicht in maart in Schagen.
Van Hans van Kampen hoorde ik dat de cursus ‘Sieraden en kralen’ ook goed geslaagd is. Deze cursus wordt in januari herhaald.
Ook dat is de rijkdom van West-Friesland!
Ik ga nu een stukje schrijven voor de nieuwsbrief van december. Daarin leest u over de activiteiten in de eerste maanden van het nieuwe jaar.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

523. Ik vond dat toneelstuk skoftig mooi (heel erg, buitengewoon).
Opm.: Dit woord is de laatste decennia in West-Friesland in omloop gekomen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.