Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 12 november

Mooie momenten

Veel mooie momenten deze week. Een week waarin de belangstelling voor West-Friesland op allerlei manieren tot uiting kwam.
Woensdag de eerste avond van de genootschapscursus Kennismaken met West-Friesland. Deze keer voor de leden van Vrouwen van Nu/NBvP afdeling Berkhout. Een geïnteresseerde groep dames.

Mooi moment I:
- ik heb het over de oudste bewoningsplek van West-Friesland: Zandwerven.
Een mevrouw die daar geboren is, vertelt over het mooie witte zand dat destijds achter hun boerderij gewonnen werd. Een andere mevrouw zegt dat dat zand bij hen thuis gebruikt werd om in de zomer de koegang te versieren. Met behulp van een stoof werden in de dunne laag zand vormen uitgestoken. Nooit geweten dat daar een stoof voor gebruikt werd!

Donderdag een prachtige avond in het Martinus College in Grootebroek. In de zaal zitten ruim honderd ouders van leerlingen die zich hebben opgegeven voor de cursus Ode aan West-Friesland. Eerste deel van de avond gaat over rooms-katholieken en protestanten op het West-Friese platteland in de 17e eeuw.
Na de pauze vertel ik over het dialect, Cor Silver en ik lezen enkele verhalen en gedichten voor ter illustratie en tot slot zingen we samen met de aanwezigen een lied.

Mooi moment II:
- in mijn verhaal over West-Friese uitdrukkingen, waarbij de toehoorders raden welk gezegde ik bedoel, zit één uitdrukking die nog nooit iemand geraden heeft. Toch bestaat die uitdrukking wel degelijk. Ik vertel dit uitdrukkingenverhaal al jarenlang.
En nu, tijdens deze avond, roept één man uit de zaal de juiste woorden! Ik sta perplex!

Vrijdagavond op dezelfde school. Een show van zelfgemaakte kleding door leerlingen van 3 VMBO. Ze hebben kleding van rond 1900 bestudeerd en daarna ontwierpen en naaiden ze op basis daarvan eigen kleding. Na de show draag ik een paar West-Friese teksten voor.

Mooi moment III:
- als op de muziek van ‘Ik ben d’r ien van Steltenpool’ van Oôs Joôs alle leerlingen zeer zelfbewust nog een keer opkomen: jong, slank, lachend of strak kijkend als echte modellen in kleding waarin zakdoeken, theedoeken en oude stoffen ter herkennen zijn. Wollen sokken en een kekke pet completeren het geheel!

Zondagavond. Met een groepje spelen we het Westfrieslandspel, gemaakt door Gerda en Tom Wester. Blijkt dat het nog ‘pittig moeilijke vrage benne’. Hoewel we allen, denken we, redelijk veel kennis in huis hebben van onze mooie streek, weten we vaak het antwoord niet en gokken we mis. Uiteindelijk wint oud vice-voorzitter Jaap Raat. Ja, dat kan bijna ook niet anders, wanneer je voorzitter bent van de commissie Geschiedschrijving.

Mooi moment IV:
- aan het eind van de avond wordt Joop Schouten plotseling gebeld op zijn mobiel. Blijkt dat hij en z’n vrouw Gré grootouder zijn geworden van hun vierde kleinkind! Een zoon! Behalve Jaap Raat zijn opa en oma Schouten het winnende koppel van deze avond!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.