Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 5 november

Schrijfavond en najaarsstreekmiddag

Twee keer deze week was ik in het café van Aris Bouwens in Noord-Scharwoude. Eerst bij de schrijfavond van onze groep Langedoik I. We komen daar nu al ruim 25 jaar bij elkaar met een enthousiaste groep schrijvers en schrijfsters. Hoeveel verhalen en gedichten zullen er wel niet verteld en voorgelezen zijn onder de hoge lamp daar in café De Toekomst. En dat die verhalen steeds toekomst in zich hebben, hoewel ze vaak over het verleden gaan, blijkt wel uit de stroom van publicaties en optredens, die op gang kwam en die nog altijd voortduurt. Een goed voorbeeld is Aris zelf, die vrijwel dagelijks en soms meerdere keren per dag mooie verhalen verteld over Langedijk, zijn café en de winkeltjes van vroeger. En alles in het West-Friese dialect.
En de mensen genieten ervan. Dat bleek woensdag weer, toen er een West-Friese eivend was met een stevige maaltijd omlijst met optredens van Aris, accordeonist Cees Oud uit Schoorl en mijzelf. Een mooie avond met een gezellige groep mensen.
En ook zaterdag was dat het geval bij onze najaarsstreekmiddag in café De Ridder in Berkhout. Een goede locatie! We zaten in de kolfbaan, een ruime zaal met fraai uitzicht op een brede sloot en grasland. Het was ‘wortelehaalderstoid’, de Slagterslaan, tussen Bobeldijk en Berkhout, was puur pruttig, maar dat hoort er bij in de herfst.
Ik was er vroeg, maar toch zat Teun Sluis uit Venhuizen al aan de koffie! Al gauw kwamen er meer leden en belangstellenden binnen. Bij de opening zat de zaal vol met zo’n tweehonderd man!
Het werd een middag met een mix van informatieve verhalen, muziek, zang en prachtige beelden. De techniek liet ons enige tijd in de steek. De power point presentatie van de heer Klaas de Leeuw, met foto's van molens en van de bouw van zijn eigen molen, wilde niet starten. De molenbouwer uit Anna Paulowna vertelde echter zeer beeldend over zijn werkzaamheden. Toch besloten we het programma om te gooien. Na de pauze dus eerst de dvd Rondje West-Friesland en het optreden van Joop Schouten. Beiden zeer geslaagd. Pianiste Tineke Waal had tekst en muziek van het lied ‘Geef me de ruimte’ mooi uitgewerkt en gaf dat als presentje aan de componist Cor Silver, aan de tekenaar van de molen op de kaft Jaap de Wit en aan mij, als maker van de tekst.
De laptop van Alex, de beheerder van de Ridder, bracht tenslotte uitkomst: de beelden konden vertoond worden. Na een vragenrondje werd de bijeenkomst gesloten. Nou ja, gesloten... Velen bleven nog gezellig napraten en ‘effies mooi anzitte’.
In het gildehuis bruist het van de cursussen de afgelopen en de komende weken. Op maandag worden kappen hersteld, dinsdag is het kostuum naaien en morgen de tweede les alweer van de cursus ‘Sieraden en kralen’. Vanavond een bijeenkomst met vertegenwoordigers van stichtingen en commissies over digitalisering. Jammer genoeg is onze trouwe ‘poortwachter’ Henk Bindervoet er niet om de deuren te openen en te sluiten. Geen hand die zwaait vanachter de ramen op Dal 3. Henk is opgenomen in het ziekenhuis. Ik wens hem sterkte en beterschap.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.