Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 29 oktober

Jan IJff

De week werd overschaduwd door het overlijden van een markante Langedijker: Jan IJff. In augustus vierde hij zijn negentigste verjaardag. Het werd een gezellig feest! Jan was een neef van mijn moeder, maar ik beschouwde hem een beetje als een echte oom. Hij was lid van de schrijversgroep Langedijk II en dat versterkte onze band. Jan IJff schreef veel, heel veel over de historie van Langedijk. Door middel van die artikelen bracht hij de geschiedenis van het gebied onder de aandacht van een groot aantal lezers. Later legde hij zich ook toe op het schrijven van korte verhalen en gedichten in het dialect. Het zijn teksten met een speciale humor, doordenkertjes soms, maar altijd herkenbaar en goed voor een glimlach of een schaterlach.
Hij stond midden in het leven en had voor belangstelling voor veel zaken. Maar zijn lichaam liet hem in de steek. Enige weken geleden was hij voor het laatst op de schrijversgroep. Hij trakteerde op gebak vanwege zijn verjaardag. Z’n laatste verhaal ging over het lied ‘Een scheepje in de haven landt, ho jo, ho jo, ho jo’.
Een bijzonder verhaal, echt op z’n IJffiaans. Hijzelf kon het niet meer voorlezen, dat deed Cor Oudendijk. Zo nam Jan afscheid van ‘zijn’ schrijversgroep: met een prachtig verhaal en met feestelijk gebak.
Morgen is de crematie in Schagen. Ik dank Jan IJff namens alle West-Friezen voor datgene wat hij velen van ons gegeven heeft.
Gister vierde het Historisch Genootschap Hauwert het 12½ jarig bestaan. Dat gebeurde in het fraai gerestaureerde kerkje. Daar was een expositie van schilderijen van Pieter Naastenpad en John Wester. De werken van de reeds lang overleden Naastenpad (een geboren Hauwerter) waren door veel van zijn familieleden uitgeleend. John Wester woont in Hauwert en van hem werden behalve schilderijen ook beeldhouwwerken en zelfgebouwde violen geëxposeerd. Tezamen vormden de kunstwerken een mooi geheel. Jammer dat dit alles maar één middag te zien was.
Zanger Bert van Baar zorgde met zijn bijzondere liedjes voor vrolijke intermezzo’s. Al met al een plezierige bijeenkomst met veel bezoekers. Genootschap Hauwert, gefeliciteerd en ga zo door!
Het algemeen bestuur van óns genootschap vergaderde afgelopen dinsdag. We bespraken de activiteiten van de afgelopen twee maanden én we keken vooruit. Net die dag stond er een groot artikel in het NHD over onze ledenwerfactie. Tot nog toe leverde deze actie ruim dertig nieuwe leden op. Ik hoop van harte dat deze gestage stroom aanmeldingen nog enige tijd aanhoudt. In de vergadering werd ook de begroting voor 2008 doorgenomen. Het dagelijks bestuur buigt zich binnenkort over een nieuw beleidsplan.
Onze najaarsstreekmiddag staat voor de deur. Aanstaande zaterdag 2 november in Berkhout. Een afwisselend programma (zie deze site onder Actueel of kijk in ’t Vierkant) met ook ruimte voor (hernieuwde) kennismaking en gesprek. Ik verwacht velen van u daar te zien!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.