Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 22 oktober

Oerpolder en prijs

Nu, op maandagochtend, zit ik nog even bij te komen van het weekend. Eerst zaterdag de Nacht van de Geschiedenis en gistermiddag onze bijeenkomst voor de nieuwe leden in Hoorn.
Maar laat ik beginnen met dinsdag. Op een prachtige herfstdag reden we naar Friesland, naar de ‘oerpolder’ ’t Heidenskip. Met het boek (De Oerpolder van Hylke Speerstra) op schoot en de kaart erbij zochten we de boerderijen en plaatsen op, die beschreven staan.

Boek De oerpolder Het boek dat de aanleiding vormde tot de reis naar Friesland.

Een paar keer vragen bij vriendelijke en praatgrage Friese boeren met in hun helderblauwe ogen het licht van de luchten rondom hen. Zij wezen ons met plezier de weg. Een gedenkwaardige dag! Het boek: een aanrader voor wie van geschiedenis houdt.
Woensdag vergadering van kluster I. We hebben veel zaken besproken: gebeurtenissen die geweest zijn geëvalueerd én vooruitgekeken naar onder meer de nieuwe leden-bijeenkomst en de lezing die Harold Bos houdt op 18 november over het West-Friese interieur.
Donderdag samen met bestuurslid Maarten Timmer een zinnig kennismakingsgesprek gevoerd met Ad Geerdink, de nieuwe directeur van het Westfries Museum. We spraken onder andere over de band tussen het genootschap en het museum, over de groeiende interesse in West-Friese cultuur en geschiedenis en over een mogelijke samenwerking rond het project ‘Op zoek naar de verloren middenstand’.
Tja, en toen was het zaterdagavond. Plaats van handeling: de wintertuin van Krasnapolsky in Amsterdam. Gebeurtenis: de Nacht van de Geschiedenis. Meer speciaal: de uitreiking van de Week van de Geschiedenis-prijs. De Wognumse historische stichting De Cromme Leeck, waar ik voorzitter van ben, is een van de tien genomineerden voor die prijs. Tijdens de eerste ronde vernemen we dat we bij de drie besten horen. Na de pauze, waarin het jury-overleg plaatsvindt, wordt de uitslag bekend gemaakt. De Cromme Leeck eindigt met haar activiteit bij het Huis van Oud in het kader van de Week van de Geschiedenis, op de derde plaats. Een hele eer voor een klein museum dat uitsluitend met vrijwilligers gerund wordt. Ter vergelijking: de tweede prijs gaat naar het Groninger Forum, een samenwerkingsverband tussen het Groninger Museum, het RHC Groningen, de bibliotheek en een filmtheater. Eerste wordt het streekarchief Land van Heusden en Altena. Minister Plasterk overhandigde Trudy Schouwe en mij een oorkonde. Wij waren terecht trots en blij en hieven het glas op onze prijs!
Er werden veel prominenten geïnterviewd die nacht. Na de prijsuitreiking hield Nelleke Noordervliet een lezing met als titel ‘Geschiedenis Nu!’. Een interessant betoog, het grootste deel ervan staat afgedrukt in de Volkskrant van vandaag.
Zondag de bijeenkomst voor onze nieuwe leden. Dit keer een experiment: het werd gehouden op zondagmiddag en deze keer op een locatie dichtbij het gildehuis. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat er niet zo’n grote opkomst zou zijn. Toch zaten er uiteindelijk 51 personen in de zaal van het café Jan Pieterszoon Coen. Als introductie werd een deel van de dvd Rondje West-Friesland vertoond. Na mijn welkomstwoord startte onze eigen introductie-dvd Kijk op West-Friesland. Vervolgens vertelde ik het een en ander over het genootschap en daarna was het woord aan de vertegenwoordigers van stichtingen en commissies, die op hun beurt spraken over hun doelstelling en activiteiten. In de pauze kon iedereen gericht vragen stellen aan de inleiders en het materiaal bekijken, dat ter inzage en ter verkoop klaar lag.
Na een introductie over de stichting Westfriese Families door Klaas Bant, wandelden we naar ons secretariaat. Daar werd nog lange tijd nagepraat. Ik kijk zelf met voldoening terug op deze middag en dank nogmaals de aanwezigen voor hun komst en inbreng!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.